Rôzne

Žemľové knedle varené v hrnčeku

Tieto knedle hravo uvarí aj začiatočníčka. V podstate sa nedajú pokaziť.:)

 

1 väčší hrnček mlieka/400 ml/

rovnaké množstvo hrubej múky

1 vajce

1 rožok

soľ

zmäknuté maslo na vytretie hrnčekov

Do misky preosejeme hrubú múku,pridáme soľ a zalejeme mliekom,v ktorom sme rozhabarkovali žĺtok. Z bielka vyšľaháme tuhý sneh,primiešame ho do cesta a napokon doň pridáme rožok, nakrájaný na kocky.
Dva rovnaké hrnčeky ako sme odmeriavali mlieko a múku,vyutierame dosucha a vytrieme rozohriatym alebo zmäknutým maslom. Rozdelíme do nich cesto a vložíme ich do hrnca s vriacou vodou,voda však nesmie vyššie siahať ako do polovice hrnčekov. Varíme ,nie veľmi prudko asi 30 minút,potom hrnčeky opatrne vyberieme. Okraje knedlí opatrne uvoľníme ostrým,špicatým nožom,knedle vyklopíme na doštičku alebo pracovnú dosku a krájame niťou.
So šunkou: Do múky primiešame aj 100 g šunky nakrájanej na drobné kocky. Pridáme aj sneh z jedného bielka,aby cesto ostalo ľahké. S 1 bielkom navyše: Bielok pridávame vždy keď je vajce malé. Namiesto bielka môžeme do múky primiešať 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva.