Hlavné jedlá

Zemiakové lokše – klasika ktorá vždy poteší

Neviete čo na večeru?  Dajte si lokše.

1 kg zemiakov,
300- 400 g hladkej múky,
soľ podľa chuti,
bravčová alebo kačacia masť,
cesnak

Maslo na potretie.

Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme, pretlačíme alebo nastrúhame na drobnom strúhadle. Pridáme múku, soľ a vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Vyvaľkáme si valček, rozkrájame na rovnaké kusy. Každý kus vyvaľkáme do tvaru placky, hrúbka asi 3 mm. Popicháme nožom. Opekáme na suchej panvici alebo platni z každej strany. Po vybraní každý potrieme masťou do ktorej sme pretlačili cesnak. Lokše sú vhodnou prílohou k pečenej husi alebo kačice, ale môžeme ich plniť podľa svojej chuti a fantázie.

Tiez sa Vam moze pacit