Zdravie

Zdravý štvorzrnný chlieb

Jednoduchý recept na chlieb, pri príprave ktorého je použitý kvások aj droždie zároveň.

Ingrendiencie:

na vložku:

200 ml vody
50g ovsených vločiek
50g ľanových semienok
50g slnečnicových semienok
50g tekvicových semienok

na cesto:

4g sušeného droždia
300ml vlažnej vody
250g hladkej pšeničnej múky
250g celozrnnej pšeničnej múky
25g soli (asi 1 PL)
75g aktivovaného ražného kvásku
nelúpané sezamové semienka na obalenie

Vodu na vložku privedieme k varu. V miske zmiešame vločky so všetkými semienkami, zalejeme vriacou vodou, dobre premiešame, prikryjeme a necháme bobtnať cca 2 hodiny. Droždie rozpustíme vo vlažnej vode, pridáme nabobtnané semienka, obe múky, soľ a kvások. Premiešame vareškou a keď sa nám všetko spojí, vyklopíme na pracovnú dosku a dobre premiesime (cca 5 minút). Prikryjeme utierkou a necháme 10 minút odpočívať. Následne opäť premiesime, prikryjeme utierkou a necháme zas 10 minút odpočívať. Po 10 minútach opäť premiesime, vytvarujeme bochník, preložíme ho do misy, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 1 hodinu. Po hodine keď je cesto vykysnuté, vyklopíme ho na dosku (netreba múčiť), vytvarujeme podlhovastý bochník (návod nájdete vo videu). Na dosku nasypeme sezamové semienka a bochník v nich vyváľame. Bochník preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ďalšiu hodinu. Rúru si vyhrejeme na 240°C (hrejeme aj s plechom na spodku). Chlieb na vrchu narežeme, vložíme do dobre vyhriatej rúry, na spodný plech nalejeme pohár studenej vody a rýchlo zavrieme. Po 20 minútach stiahneme teplotu na 220°C a dopekáme ešte 30 minút alebo kým po poklopaní nepočujeme dutý zvuk. Necháme vychladnúť na mriežke.