Dezerty

Zdravé lievance

Zdroj/http://veselapanvicka.sk/
autorka: Simonka

 

Tento receptík je troška vylepšená verzia mojich veselých banánových lievancov. Keďže sme mali doma len jeden banán, z ktorého by sme sa dvaja nenajedli, bolo treba receptík troška rozšíriť a urobiť tak z neho väčšie množstvo lievancov. Pozrite sa na to, ako sa nám to podarilo.
ZÁKLADNÉ SUROVINY

banán – 1 ks,
vajíčko – 2 ks,
ovsené vločky – 1/2 šálky,
Crème fraîche (alebo kyslá smotana s obsahom tuku 30-45 %,–  približne tak 5 PL,
hnedý cukor – 1 PL (môže aj nemusí byť)

NA DOZDOBENIE

Crème fraîche/kyslá smotana/biely jogurt gréckeho typu
ovocie,
med

 

Veľmi jednoduchý postup a vynikajúci výsledok :-) . Ja som použila kuchynského robota, v ktorom som všetko vymixovala na cestíčko. Môžete použiť napríklad aj tyčový mixér. Do misky si nalámeme banán, pridáme vajíčka, ovsené vločky, Crème fraîche alebo kyslú smotanu a hnedý cukor (ktorý nemusí byť). Všetko spolu chvíľočku vymixujeme a podľa požadovanej hustoty buď dosypeme vločky a ešte premixujeme, alebo doložíme smotanu. Ja som si hmotu urobila radšej takú hustejšiu a dobre sa potom lievančeky na panvici otáčali a hmota držala pekne pokope :-) .
Na panvicu (najlepšie nejakú teflónovú, s nelepivým povrchom) si dáme podľa možnosti, buď to: roztopiť kokosový olej – to je tá najlepšia a najzdravšia varianta, no ak ho nemáme postačí aj kúsok masla alebo olivový olej určený na smaženie. Ak nemáme nič z tých zdravších variant a sme zvyknutí klasicky všetko vysmážať na obyčajnom oleji, tak použijeme ten, veď sa nám predsa nič nestane :-D .
Polievkovou lyžicou dávame kôpky zmesi na panvicu a robíme malé kolieska – lievančeky, pričom plameň máme radšej na miernejšom stupni, aby sa nám moc sprudka nespiekli. Netreba ich ani dlho opekať, veď uvidíte, mne sa upiekli veľmi rýchlo. Hotové lievančeky dáme na tanierik vystlaný kuchynskými utierkami alebo servítkami (ak používame klasický olej a chceme sa ho troška “zbaviť”).
Ozdobíme podľa svojej fantázie a chuti. Niekto použije šľahačku – vtedy odporúčam vyšľahať si domácu, z kvalitnej smotany a posype ich kakaom. Niekto ich môže zjesť aj samotné – veď sú výborné, sú v nich cítiť banány :-) . My sme mali spomínaný Crème fraîche, ktorý sme použili aj do cesta a chceli sme ho minúť, tak sme si lievance poliali s ním a na vrch sme dali lesné ovocie a pokvapkali medíkom (keďže to ovocie je na mňa doooosť kyslé :D .

Tiez sa Vam moze pacit