Vianočné recepty

Z jedného cesta 6 druhov koláčikov

Nestíhate, ale aj tak sa cez sviatky chcete pochváliť niekoľkými druhmi cukroviniek? Pripravte si základné cesto a potom experimentujte s príchuťami.

1. Základné cesto

Budete potrebovať (na 5 druhov koláčov):

1500 g hladkej múky,

1 kg masla alebo Hery,

500 g práškového cukru,

5 žĺtkov,

štipku soli

Postup:

Všetky suroviny dajte do veľkej misy a vypracujte hladké cesto. Rozdeľte ho na 5 dielov a zabaľte ich do fólie. Dajte ich do chladu asi na 2 hodinky. Po vychladení dajte do každej časti ďalšie príchute.

Budete potrebovať: 1 diel základného cesta, 40 g mletých lieskových orieškov, 1 lyžicu kakaa, 1 lyžičku škorice Na krém: 1 lyžicu práškového cukru, 50 g masla, 2 lyžice ríbezľovej marmelády, 1 lyžicu rumu, 50 g mletých orieškov, Na dokončenie: čokoládovú polevu, vlašské orechy Postup: Do cesta vmiešajte ostatné suroviny. Potom ho vyvaľkajte a vykrajujte kvetinky alebo kolieska. Pečte ich asi 12 minút v rúre predhriatej na 180 ° C. Potom ich po vychladnutí spájajte krémom pripraveným z masla, cukru, džemu, rumu a orieškov. Nakoniec ich ozdobte polevou a vlašským orechom.
Budete potrebovať: 1 diel základného cesta, 1 lyžičku citrónovej kôry, štipku mletej vanilky, pikantný džem na zlepovanie Postup: Do základného cesta vmiešajte citrónovú kôru a vanilku. Dôkladne prepracujte, vyvaľkajte a vykrajujte tvary. Pečte ich 10 až 12 minút v rúre predhriatej na 180 ° C. Po vychladnutí ich spájajte s malinovým alebo ríbezľovým džemom.
Budete potrebovať: 1 diel základného cesta, 2 lyžičky perníkového korenia, bielkovou polevu na zdobenie, 1 lyžičku mandľovej arómy, plátky mandlí Postup: Do cesta vpracujte korenie a mandľovú arómu. Cesto vyvaľkajte a vykrajujte z neho kolieska. Na vrch podávajte plátky mandlí a dajte piecť na 12 minút do rúry predhriatej na 180 ° C.
Budete potrebovať: 1 diel základného cesta, 1 vanilkový cukor, 1/2 lyžičky vanilkovej arómy, čokoládovú polevu Postup: Do cesta zapracujte vanilkový cukor a arómu. Potom ho pomocou strojčeka alebo cukrárskeho vrecúška premieste a vykrajujte kúsky. Vytvarujte venčeky a upečte ich v rúre predhriatej na 180 ° C. Po vychladnutí ich ozdobte čokoládovou polevou.
Budete potrebovať: 1 diel základného cesta, 70 g mletých orechov Na krém: 250 ml smotany, 120 g ľadových gaštanov, čokoládu na polevu Postup: Smotanu zohrejte pod bod varu, dajte do nej nalámanú čokoládu a nechajte ju rozpustiť. Dajte do druhého dňa do chladu. Potom ušľahajte hustý krém. Do cesta vmiešajte orechy. Potom oddeľte kúsky a tvarujte rožteky. Pečte ich asi 12 minút v rúre predhriatej na 180 ° C. Po vychladnutí ich pomocou cukrárskeho vrecka ozdobte krémom a prelejte čokoládou.
Zdroj/http://casprezeny.azet.sk/

Tiez sa Vam moze pacit