Koláče, Vianočné recepty

Vianočný závin

približne 1 a 1/2 šálky múky
3 žĺtky
4 lyžice cukru
100 ml mlieka
25 g droždia
100 g rozpustené maslo
štipka soli

Plnka:

200 g mletého maku
80 g hnedého cukru
2 lyžice medu
2 lyžice masla
3 bielky
lyžička škorice
pochúťky: hrsť hrozienok,
hrsť nasekaných vlašských orechov,
2-3 lyžice kandizovanej pomarančovej kôry,
2 lyžice nasekaných mandlí

Vymiešame žĺtky s 3 lyžicami cukru do penista. Teplé mlieko, droždie a lyžicu cukru a premiešame a necháme vykysnúť kvások. Pridáme rozšľahané žĺtka a rozpustené droždie, múka,zmiešame Pridáme maslo a štipku soli a vypracujeme cesto. Misku s cestom zakryjeme s utierkou a necháme kysnúť 40 - 50 minút.
Cesto vyvaľkáme do obdĺžnika s hrúbkou asi 5-8 mm,navrstvíme rovnomerne mak,zrolujeme ako závin. Necháme kysnúť asi 15 minút.
Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov 50 - 55 minút. Po upečení ozdobíme polevou a hrozienokami, nasekanými vlašskými orechami, kandizovanou pomarančovou kôrou a nasekanými mandľami.
Maková plnka: Na miernom ohni dáme do kastrólika cukor, škoricu, med a maslo, pridáme mak Do maku pridáme sekané oriešky s hrozienkami. Môžeme pridať trošinku mlieka.
Vyšľaháme nad parou tuhý sneh z vaječných bielkov,pridáme cukora môžeme pridať troška citrónovej šťavy. Ozdobíme hotový makovník.
Zdroj/http://mystylemyeveryday.blogspot.sk/search/label/Bo%C5%BCe%20Narodzenie

Tiez sa Vam moze pacit