Koláče

Veľkonočný bochník

350 g hrubej múky,
150 g polohrubej múky,
80 g tuku alebo masla,
80 g práškového cukru,
2 žĺtky,
citrónová kôra,
pol lyžičky soli,
pol balíčka vanilkového cukru,
30 g droždia,
2 dl mlieka,
50 g hrozienok,
1 vajce na potretie

Posýpka:
1 lyžička hrubej múky,
1 lyžička práškového cukru,
1 lyžička masla alebo rastlinného tuku

Tuk alebo maslo vymiešame s preosiatym cukrom,so žĺtkami, s umytou a postrúhanou citrónovou kôrou,so soľou a s vanílinovým cukrom. Do vymiešaného pridáme droždie vykysnutého v troche mlieka,cukru a múky, preosiatu múku, prebraté a osušené hrozienka a cesto dobre vymiesime tak, aby sa neprichytávalo na misu. Musí byť husté,aby sa na plechu neroztieklo. Vymiesené cesto necháme vykysnúť na teplom mieste.
Potom z neho urobíme na doske pekný bochník, ktorý preložíme na vymastený plech a necháme znova kysnúť. Pred pečením ho potrieme rozmiešaným vajcom, posypeme posýpkou, cez stred nastrihneme nožničkami kríž do hĺbky asi 2 cm a upečieme vo vyhriatej rúre doružova.
Do múky zmiešanej s cukrom pomaly kvapkáme roztopené maslo alebo tuk a pozorne miešame, aby sa urobila drobná posýpka.

Tiez sa Vam moze pacit