Dezerty, Inšpirácie, Koláče, Recepty

Veľhory od Martušky

Zdolať tieto osemtisícovky bude hračka pre každého „horolezca“.

Suroviny

6 ks vajíčka
150 g hladká múka
250 ml voda
125 g Cera /ztužený pokrmový tuk
štipka soli
Čokoládová poleva

Plnka
300 g kryštálový cukor
150 ml voda
500 ml mlieka
2 ks zlatý klas
2 žĺtky
250 g masla

Ceru dám do vlažnej vody, pridám štipku soli a varím kým sa nerozpustí. Do vriaceho pridám múku a za stáleho miešania varím do zhustnutia. Do vlažnej masy po jednom vmiešam vajíčka , vyšľahám a rozdelím na polovicu a na vymastenom plechu pečiem 200 stup. 10 min.
Cukor skaramelizujem zalejem vodou a rozvarím. Prilejem mlieko so Zlatým klasom a žltkami a uvarím hustú kašu. Do vychladnutej postupne vmiešam vyšľahané maslo.
Plnku natriem na jeden plát , na plnku šľahačku a prikryjem druhým plátom tak , aby veľhory boli na vrchu. Pokvapkám čokoládovou polevou.

Tiez sa Vam moze pacit