Koláče

Trdelník domáci

Recept nám poslala: Anka Jiříkovská

Ďakujeme..

 

Cesto:

500 g polohrubej múky

80 g masla

2 vajcia

3 lyžice práškového cukru

250 ml mlieka

1 droždie

štipka soli

 

Posýpka:

olej,

škoricový cukor,

vanilkový cukor,

orechy, kokos, kakao

Do misky dáme múku,rozpustené maslo,práškový cukor,vajcia a štipku soli. Pripravíme si kvások- do zohriateho mlieka dáme lyžičku cukru a droždie. Pridáme do zmesi a vypracujeme cesto(podľa potreby pridávame múku).Necháme kysnúť cca 20-30 minút.
Vykysnuté cesto rozdelíme na bochníky,ktoré vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Vyvaľkané cesto rozkrájame na 3 cm široké prúžky a pevne ich namotáme na valček tak,aby sa prekrývali. Ak máte drevený valček obaľte ho alobalom. Namotaný trdelník potrieme olejom a obalíme v posýpke. Ja som použila škoricový cukor. Môžete použiť orechy, kokos, vanilkový cukor, kakao.... Pripravený trdelník dáme na hlbší plech tak aby rúčky valčeka boli opreté o boky plechu- cesto sa nesmie dotýkať dna plechu.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 150-160 stupňoch 10-15 minút do zlatista. V plynovej rúre trdelník počas pečenia otáčame. V teplovzdušnej rúre sa pečie rovnomerne. Po upečení stiahneme trdelník z valčeka ešte raz obalíme v posýpke a necháme vychladnúť. Ak sa nám nepodarí trdelník stiahnuť dáme ho dolu aj s alobalom a ten potom veľmi ľahko odstránime. Z uvedeného množstva cesta vyšlo 5 trdelníkov Dobrú chuť!
Zdroj:recept z http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=8256 Foto: Anna Jiříkovská

Tiez sa Vam moze pacit