Dezerty

Tiramisu

Ingrediencie

5 vajec
5 PL jemného kryštálového cukru
500 g mascarpone
2 PL mletej kávy ( vhodné  espresso)
200 ml vriacej vody (na zaliatie kávy)
1 balík dlhých cukrárenských piškót
2 – 3 kalíšky amaretta (podľa chuti)
štipka soli do bielkov

 

Na ozdobu:

2-3 lyžice kakaového prášku k posypanie
200 ml  smotany na šľahanie

Postup: Uvaríme kávu. Necháme vychladiť. Pred použitím scedíme a ochutíme amarettom. Oddelíme bielka od žĺtkov. Do žĺtkov pridáme cukor a šľaháme mixérom na najnižších otáčkach, kým sa cukor nerozpustí a žĺtka nie sú našľahané do peknej peny. Pridáme mascarpone a ručne, krúživými pohybmi jemne miešame, až kým sa mascarpone nespojí so žĺtkami. (Upozornenie: mascarpone NIKDY nešľaháme mixérom, lebo by príliš zredlo. Je dobré, vybrať si mascarpone z chladničky a pracovať s ním, keď dosiahne izbovú teplotu.). Vyšľaháme bielka so štipkou soli. (V pôvodnom recepte štipka soli v bielkach nie je, ale ja som už na ňu zvyknutá.) Dobre vyšľahané bielka (bielková pena je biela, a keď misu otočíte, tak zostane vnútri) pridáme do masy zo žĺtkov a mascarpone. Vmiešavame opäť ručne, jemne, ale dôkladne.
A môžeme začať vrstviť. Do vhodnej formy uložíme piškóty (dlhé cukrárenské), ktoré sme predtým krátko ponorili do ochutenej kávy. Ponárame ich iba ocukrovanou stranou, lebo by sa nám z obidvoch strán veľa premočili. Natrieme ich krémom. Znova ukladáme namočené piškóty a na to dáme vrstvu krému. Odložíme na pár hodín do chladničky,najlepšie cez noc. Pred podávaním vyšľaháme smotanu , ozdobíme vrch a posypeme kakaom.
Foto/istinito.net

Tiez sa Vam moze pacit