Koláče

Ťahaná štrúdľa

Aj vaša stará mama v nedeľu ráno dala na stôl biely obrus a na ňom s majstrovskou zručnosťou vytiahla cesto, ktoré zakrylo celý stôl a bolo cezeň vidieť?

 

400 g hladkej múky,
2 KL oleja,
2 KL octu a
2 bielky

spracujeme na pracovnej doske.
Konzistenciu upravíme pridaním vlažnej vody.

Cesto má byť vláčne asi ako plastelína. Cesto prikryjeme nahriatym( teplým, nie horúcim) kastrólikom alebo miskou na cca 30- 45 minút.
Na stôl položím obrus, alebo plachtu, pomúčim, na ruky rozotriem trochu(naozaj, trochu) oleja, aby sa mi cesto nelepilo a začnem cesto od stredu vyťahovať. Nebojte sa toho, uvidíte ako mu ani nemusíte veľmi pomáhať a ide si samo za svojim cieľom. Musíte ho vytiahnuť úplne do tenučka. Ak sa vám náhodou niekde roztrhne(o čom pochybujem), nič si z toho nerobte, pretože pri stáčaní bude prekryté viacerými vrstvami. Keď ho už máte vytiahnuté, okraje obstrihajte nožnicami, pretože ostanú hrubšie a tie sa vám nepodarí vytiahnuť do tenka.
Cesto v dvoch tretinách posypeme posypeme pomletými orechami, práškovým cukrom alebo postrúhanými jablkami, posypeme hrozienkami a škoricou alebo pomletý mak a práškový cukor. Pokvapkáme rozpusteným maslom. Základ je, že najprv musíme dávať suchšie náplne(strúhanka,orechy,...) aby cesto veľmi nenavlhlo. Čo sa týka náplní variácií je mnoho.
Pomocou obrusa cesto zvinieme. Začíname stáčať od tej časti cesta, kde máme náplň. Cesto trošku zahneme na náplň, chytíme obrus do rúk a dvíhaním obrusa do výšky sa nám cesto zatáča do rolády. Neponáhľajte sa, aby nevznikli vzduchové medzery. Preto dávame náplň len do 2/3-tín, aby sme zvonku na roláde mali viac vrstiev suchého cesta. Preložíme na vymastený pekáč. Musia ho preložiť dvaja, lebo roláda je veľká a keďže sa nezmestí na pekáč po dĺžke, stočíme ju do podkovy. Potrieme žĺtkom a vo vyhriatej rúre na 180˚C upečieme.
Pri podávaní posypeme práškovým cukrom. Nebojte sa a skúste! Prekvapíte nielen seba, ale i okolie. Časom ich budete piecť aj tri naraz, lebo to stojí zato.
Pri príprave ťahaného štrúdľového cesta je dôležitá nielen kvalitná múka, ktorá by mala byť hladká s vysokým obsahom lepku (inak by sa cesto pri ťahaní trhalo), ale aj tekutina, ktorá má byť vlažná, aby bielkoviny v múke lepšie napučali. Spracované cesto na štrúdľu má byť vláčne a pružné, ak je príliš suché, pridáme trocha mlieka alebo jogurtu, do lepkavého cesta zase zapracujeme ešte trocha múky. Čím dlhšie cesto spracúvame, tým lepšie sa potom ťahá. Pri odpočinutí cesta je dôležité prikryť ho nahriatym hrncom, lebo ak by obschlo, nedalo by sa s ním dobre pracovať.
Foto ilustračné/http://opusteno.rs/smesne-slike/678/

Tiez sa Vam moze pacit