Rôzne

Syr Ricotta

Syr Ricotta je podobný tvarohu, ale viac hladký.

Tento syr je vyrobený zo zostávajúcej srvátky z výroby syrov (v sére sa pridá syridlo), ale môže byť tiež ricotta a mlieko.

Pravá ricotta obsahuje iba ľahko stráviteľné mliečne bielkoviny, preto je vhodná aj pre malé deti, seniorov a diabetikov. Má vysokú nutričnú hodnotu, ale nízky obsah tuku – do 10 percent, aj nízku energetickú hodnotu – okolo 500 kJ/ 100 g. Medzi najcennejšie zložky patrí vápnik, fosfor a vitamíny A a B2. Z ricotty sa neuvoľňuje srvátka ani sa skladovaním nemení jej chuť.

Môžete ju použiť všade tam, kde je potrebný tvaroh, ale vynikajúco chutí aj samostatne. Ak sa chcete diétne a zdravo stravovať, pokojne ňou môžete nahradiť v receptoch predpísané mascarpone a eidam. Vynikajúca je v nátierkach, na pečených zemiakoch, v cestovinách, ale nesklame vás ani v múčnikoch, dezertoch, omáčkach či slaných koláčoch. 

Mlieko najlepšie plnotučné zohrejeme na 85-90 stupňov,v žiadnom prípade sa nesmie variť,občas premiešame,asi tak po 20 minútach pridáme 1/2 čajovej lyžičky soli a štipku cukru.
Do horúceho mlieka pridáme ocot alebo čerstvú citrónovú šťavu. Po niekoľkých sekundách sa budú tvoriť biele vločky/zrazenina/.Ak by sa tak nestalo,treba nechať dlhšie ohrievať.
Odstránime zo sporáka, prikryjeme a necháme pôsobiť asi 15 minút. Potom zlejeme do hustej tkaniny ,môže byť aj utierka vložená do sitka. Zavesíme na 4 - 6 hodín a necháme odkvapkať. Čím dlhšie necháme odkvapať,tým bude tvrdší syr/nebude obsahovať toľko vody/.
Zdroj/http://gurmaniac.ru/

Tiez sa Vam moze pacit