Šaláty

Švajčiarsky šalát

Zdroj/http://veselapanvicka.sk/
autorka/Simonka
ZÁKLADNÉ SUROVINY
  • tvrdý syr – ementál, eidam, cheddar alebo iné – 150 gramov,
  • šunka – 150 gramov,
  • sterilizovaná kápia – 150 gramov,
  • sterilizované uhorky – 150 gramov, prípadne domáce kvasené uhorky – zdravšia varianta,
  • cibuľa – 50 gramov,
  • biely jogurt – 100 gramov,
  • majonéza – 50 gramov, prípadne kyslá smotana – zdravšia varianta,
  • vinný ocot – 1 PL, prípadne citrónová šťava – zdravšia varianta
NA DOCHUTENIE PODĽA SVOJEJ CHUTI
  • soľ,
  • mleté čierne korenie (mleté biele korenie – zdravšia varianta)
Postupne si nakrájame všetky suroviny. Samozrejme, že len tie, ktoré sa dajú krájať :-D Šunku si nakrájame na pásiky, kápiu a uhorky taktiež. Syr – ja som použila cheddar, nakrájame na menšie kocky a cibuľu na tenké kolieska – celú cibuľu prekrojíme na polovičku a následne každú polovičku na ½ kolieska. Všetko vložíme do veľkej misy (aby sa nám šalát lepšie miešal). Ďalej do zmesi pridáme biely jogurt, majonézu alebo kyslú smotanu – ja sa priznám, použila som majonézu, lebo sme mali doma takú úúúúžasne chutnú :-D . Ďalej dochutíme vinným octom, ja som použila Balsamic vinegar, kto nemá, použije citrónovú šťavu. Na záver dochutíme podľa svojej chuti soľou a mletým korením.
Všetko zľahka premiešame a dáme vychladiť do chladničky, aby sa všetky chute spojili. Pred podávaním šalát prizdobíme hlávkovým šalátom a petržlenovou vňaťou . Ja som mala doma mix šalátových lístkov, tak som použila tie. Či už tento šalát pripravíte s majonézou a vinným octom a mletým čiernym korením, alebo si zvolíte jeho zdravšiu verziu – kyslá smotana, citrónová šťava, mleté biele korenie, určite vám bude chutiť tak či tak!

Tiez sa Vam moze pacit