Koláče

Špaldové žemličky od Danulky

250 g hladkej špaldovej múky,
250 g obyč. hladkej múky,
1/2 lyžičky soli,
1/2 lyžičky kryštálu,
30 g čerstvého droždia,
1 vajce,
250 ml vlažného mlieka,
100 ml oleja + 1 vajce na potretie.

Autorka/Danulka Vašíčková

Do misy nasypeme múku, uprostred urobíme jamku, do neho rozdrobíme droždie, posypeme cukrom a zalejeme vlažným mliekom. Rozmiešame tekutinu s droždím v jamke s troškou múky a necháme vykysnúť kvások. Keď začne bublať, pridáme olej, vajce a soľ, všetko premiešame a utvoríme hladké cesto. Ihneď tvarujeme žemle a ukladáme na plech s papierom na pečenie, necháme pod igelitom asi 15 minút kysnúť, potom potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme podľa chuti a zásob v špajze a pečieme asi 25 minút na 180 stupňov.

Tiez sa Vam moze pacit