Koláče

Šišky bez vysmážania

Je to dobrá varianta šišiek pre ľudí, ktorí nesmú klasické šišky kvôli smaženiu.

1/2 kg hladkej múky
250ml vlažného mlieka
1 žĺtko
40g kryš.cukru
50g zmäknutého masla
štipka soli
1 vanilkový cukor
kocka kvasníc
džem

Na potretie: maslo cca 30g, 1PL rumu.

recept od: Majulienka Tiskáčiková

Chcem vopred upozorniť, treba nechať na plechu ešte riadne cesto dokysnúť. Nepiecť dlhšie, druhý plech som nechala trošku dlhšie "do zlata" šišky boli trošku tuhšie - ale prvý plech, kde som piekla 15 minút, šišky chytili trošku farbu, ale boli ľahšie. Vo vlažnom mlieku(+1čaj . lyž.cukru+trocha hl. múky) nechám vzísť rozmrvenú kocku kvasníc a zamiešam cesto. Dobre vypracujem. Cesto rozdelím na dve polovice. Vyvaľkám a pohárom povykrajujem kolieska.Občas si pohár potočím v hl. múke- nelepí sa . Na jednu časť koliesok pokladiem hustejší džem a druhým kolieskom prikryjem. Prstami popritláčam okraje, každý okraj zlepeného kolieska ešte raz vykrojím pohárom a položím na plech. ktorý som vystlala papierom na pečenie. Na plechu nechám ešte dokysnúť, mne to trvalo cca 30 minút, možno nechať aj dlhšie. Rúru vyhrejeme na 180 °C, potom stiahneme na 160 a pečiem cca 15 minút. Maslo zohrejem, pridám rum a po vytiahnutí šišky potieram a pocukrujem.

Tiez sa Vam moze pacit