Recepty

Príjemný klasický ryžový nákyp

Fantastický retro dezert, ktorý Vám ulahodí a zmeníte naň názor. Toto nie je zo školskej jedálne, tento nákyp je báječný.

Suroviny

1/2 šálky ryže
1/4 lyžičky soli
1 šálka vody
1/4 šálky cukru
1 1/3 šálky mlieka
1/2 lyžičky vanilkového extraktu
1/8 lyžičky mletej škorice
1 veľký vaječný žĺtok
1 lyžice masla
2 lyžice čerešní

Postup

Dajte variť ryžu, soľ a vodu do hrnca pri miernej teplote. Zakryte a varte do mäkka, asi 20 minút. Odstráňte z tepla, posypte cukrom a zalejte mliekom.

Miešajte na miernom ohni 8 až 10 minút, aby bol nákyp vláčny. Čím dlhšie sa varí, tým bude tuhší a lepkavější. Pridajte vanilku a škoricu. Veľmi rýchlo vmiešajte vaječný žĺtok (aby sa neuvaril). Pridajte maslo a sušené čerešne. Dôkladne premiešajte.

Teplý nákyp dajte do servírovacej misky. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Dajte do chladu na 3 až 4 hodiny. Pred podávaním posypte škoricou.


Tiez sa Vam moze pacit