Polievky

Ostrokyslá čínska polievka

Polievka, ktorá chutí vždy a najviac, keď si ju pripravíte sami… tak nech sa páči, ide sa na to..:)

Ingrendiencie:

Čínska zelenina 1 bal.
mäso kuracie 450 g
cibuľa 2 ks
čínske hríby 100 až 150 g
voda
bujoń hubový 2 ks
bujón zeleninový 2 ks
dochucovadlá/sójová omáčka, rýžový ocot podľa chuti
Mrkva, zeler
vajcia 3 -4ks

Osvedčená táto zmes čínskej zeleniny. Neobsahuje toľko kapusty a póru ako niektoré iné.


Nakrájaná zelenina na pásiky,pripravená do polievky


Mäso treba nakrájať na čo najtenšie slížiky.


Hydinové slížiky ponoríme do vody a rukami ich jemne premiešame, aby sa od seba odlepili.Takto sú pripravené ,už ich len pridať na udusenú cibuľku


Samotné hríby, to je trošku problém. Niektoré ostanú tvrdé. To sa u čínskych čiernych hríbov nesmie stať. Majú výrazné liečebné účinky, ale len vtedy ak ich normálne strávite. Ak to inak nejde treba si pomôcť tlakovým hrncom. V osolenej vode ich povaríme potrebnú dobu pod maximálnym tlakom.


Hríby po namočení, po prípadnom tlakovom spracovaní nakrájame na menšie kusy. Použité sú dva druhy hríbov z ázijskej predajne (sušené mávajú bežne až štyri druhy). Ak sa rozhodnete podobne, vyskúšajte si najskôr koľko treba jednotlivý druh povariť, aby sa stal požuvateľným… Sušené biele hríby (na obr.) – Húževnatec jedlý, robia svojmu menu česť. Treba ich variť dva a pol krát toľko ako tie zázračne liečivé – čierne, s názvom White Back Black fungus.


Teraz musíme z veľkých hríbov spraviť čo najmenšie. Ideálny je mixér, ktorý dnes použijeme viac krát. Ak máme do jedla pripravené Judášove ucho, netreba zabudnúť odstrániť zbytok hlúbika, ktorý je v strede.


Speníme si do do červena až hneda. Na pražiacu sa cibuľu vylejem plnú kanvicu vrelej vody (1,7 litra).Je čas pridať bujóny. Dávam dve kocky hubového a dve kocky zeleninového. Zároveň patria do hrnca aj nasekané hríby.


Keď sa už bujóny rozvarili, je čas pridať mäsko. S vodou v ktorej je, ho vylejem do hrnca. Samozrejme, že studená voda varenie na čas zastaví a mäso klesne ku dnu Občaspremiešame, aby sa mäso nelepilo na dno. Celá polievka obelie, ako keby ste do nej vyliali liter mlieka. Z toho si nič nerobte, to je spôsobené vylúhovanými šťavami, ktoré sa do vody dostali pri namáčaní nakrájaných kúskov. Keď polievka opäť začne vrieť, beloba zmizne .
Je načase použiť i ostatné dochucovadlá. Sladkou sójovou omáčkou nešetrite. Ja na tento skoro päť litrový hrniec dávam na začiatok deci, plus dve polievkové lyžice hubovej sójovej omáčky. (V ďalšom kroku ale ešte budeme chuť dolaďovať, možno i dolievaním sójových exkraktov. Keďže sa jedná o ostrokyslú, pridáme trošku chilli (ozaj len trošku, aby sa neprepálilo dno hrnca), a ocot. Najradšej mám sladový ocot, ktorý je jemnejší. Použiť môžete samozrejme i ryžový ocot, ktorý sa ku východnej kuchyni hodí hádam najviac. Neodporúčam jablčný, polievku by ste museli konzumovať so zapchatým nosom.


Polievku až teraz posolíme.
Nerozpakujte sa pridať aj ďalší bujón, ak máte pocit, že vývar je slabší. Stále však ide o polotovar, treba mať na mysli chýbajúcu zeleninu, ktorá chute, zvlášť tú sladkú ešte zvýrazní.


Zmrazenú, polorozmrazenú alebo celkom rozmrazenú zeleninu dáme do mixéra. Na vrch pridávam dve červené kapie, nakrájané na väčšie kúsky. Tie okrem sladkosti dodajú polievke nádhernú farbu.


Rozmixovanú zeleninu z mixéru doplníme o mrkvu na slížiky a zelerové výhonky narezané priečne. Mrkvička bude lahodne chrumkavá, zeler pridá chuť, ktorá po spojení s ostatnými ingredienciami pomôže zvýrazniť vôňu.


Nasleduje posledná prísada, ktorá tvorí pevný obsah polievky a po nej najposlednejšia, ktorá zaistí hladkú krémovú konzistenciu a pritom zachová čírosť tekutiny. V pohári si rozmixujeme tri – štyri vajíčka (to je ten vľavo). V druhom pohári rozmiešame kukuričný škrob so studenou vodou, ktorý použijeme celkom na záver


Dobrá pomôcka pri liatí vajíčka do polievky..:) Stačilo hore bruchom otočiť jedno z jemnejších strúhadiel a pramienky vajíčok sa pekne lejú jeden po druhom do vriacej polievky.


Zdroj/http://ondera.blog.sme.sk/


Tiez sa Vam moze pacit