Dezerty

Nebezpečne dobrý jablčník

Je čas jabĺk a tak vyskúšajte tento dobrý koláčik…

Cesto: 4 vajcia, 100 g práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 6 lyžíc vlažnej vody, 200 g polohrubej múky, 1 balíček prášku do pečiva, strúhanú kôru z 1 citróna

Jablková vrstva: 750 g očistených postrúhaných jabĺk, 2 balíčky vanilínového cukru, mletú škoricu

Krém: 3 balíčky Zlatého klasu, 500 ml mlieka, 2 balíčky vanilínového cukru, 100 g kryštálového cukru, 500 ml kyslej smotany

Na ozdobu: strúhanú mliečnu čokoládu


Plech vystelieme alobalom a posypeme vanilínovým cukrom a škoricou. Na to vstvíme strúhané jablká.


Žĺtky vymiešame s cukrom a citrónovou kôrou.
Primiešame vyšľahaný sneh z bielkov.
Do zmesi striedavo primiešavame múku zmiešanú s práškom do pečiva a vodu.
Cesto vylejeme na jablká, rovnomerne rozotrieme a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme dozlatista.
Či je cesto upečené, zistíme špáradlom.
Koláč vyberieme z rúry a po miernom vychladnutí prevrátime tak, aby jablká boli navrchu.


Do 350 ml mlieka nasypeme kryštálový a vanilínový cukor a dáme variť.
Vo zvyšku studeného mlieka rozmiešame Zlaté klasy a uvaríme veľmi hustý puding.
Za priebežného miešania ho necháme mierne vychladnúť a elektrickým šľahačom do neho postupne vmiešame smotanu.
Treba trochu dlhšie šľahať, aby bol krém jemný.
Vyšľahaný krém rozotrieme na jablkovú vrstvu a uložíme do chladničky.
Navrch nastrúhame mliečnu čokoládu a podávame.


Elektrická rúra: 200 °C

Teplovzdušná rúra: 180 °C

Plynová rúra: stupeň 4

Čas pečenia: 30 minút


Zdroj/http://zivot.cas.sk/ Autor fotografie: Dušan Křístek

Tiez sa Vam moze pacit