Koláče

Najchutnejšie cestá

Cesto je  jedlá hmota,  ktorá sa vyrába zmiešaním určitých prísad ako napríklad múka, voda, vajce, soľ.

Cesto sa väčšinou následne tepelne spracuje ako napríklad pečením, varením…

- 1 šálka jogurtu, - 1 hrnček strúhaného syra, - 0,5 lyžičky soli, - 2/3 lyžičky jedlej sódy, - 1 lyžička cukru, - 2 šálky polohrubej múky Príprava: syr nastrúhame na hrubom strúhadle a zmiešame všetky ingrediencie, vypracujeme cesto. Vynikajúce cesto na koláče s klobásou a tiež na bagety a pod...
Cesto: 500 g hladkej múky 250 ml smotany na šľahanie 250 g masla alebo Hery 1. Na dosku alebo do misy dáme múku, nastrúhame tuk a pomaly prilievame smotanu. Pomocou guľatého noža suroviny premiešame a ak je už smotana trochu zapracovaná, začneme cesto spracovávať rukami. 2. Z hladkého cesta utvoríme 5 bochníkov a na posypanej doske ich postupne vyvaľkáme na cca 2 mm silný plát. Ďalej s cestom pracujeme podľa svojej fantázie. Ak chceme piecť rožteky, vyvaľkáme plát guľatý a krájame od stredu „trojuholníčky“ ako na pizzu – ľubovoľnú náplň (lekvárovú, makovú, tvarohovú, pudingovú) dáme na širší koniec každého trojuholníčka a zabalíme. Ak chceme naplniť taštičky, vyvaľkáme obdĺžnik, ktorý rozkrájame na 8 obdĺžnikov – náplň dáme do stredu každého a zabalíme rohy do stredu k sebe. Pečivo dáme na plech vyložený papierom na pečenie alebo vymazaný tukom a pečieme v predhriatej rúre pri teplote 200°C po dobu asi 15 – 18 minút do ružova. 3. Servírujeme vychladené.
Na 4 veľké alebo 8 malých koláčov 400 g polohrubej múky 50 g práškového cukru 1 bal Vanilínového cukru Dr.Oetker štipka soli 1 bal sušeného droždia 25 g rozpusteného masla 250 ml vlažného mlieka 1 vajce 1 vajce na potretie okrajov 1. Do misy dáme múku, práškový cukor, vanilínový cukor, soľ, droždie, mlieko, maslo a 1 vajce. Všetko premiesime dôkladne vareškou tak, aby sa cesto nelepilo na steny misy. Ak je cesto príliš riedke, pridáme 1 PL múky, ak je naopak cesto príliš husté, pridáme 1 PL mlieka. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť cca 60-90 minút kým viditeľne nezväčší svoj objem. 2. Nakysnuté cesto rozdelíme na 4 alebo na 8 dielov (podľa toho, aké veľké chceme mať koláče) a z každého dielu vytvarujeme malý bochníček. Z každého bochníčku vyvaľkáme tenší plát, ktorý prenesieme na pomastený plech a prstami povytláčame okraje koláča. 1 vajce rozšľaháme a potrieme ním okraje koláčov. Na koláče natrieme (alebo zdobiacim sáčkom nastriekame) obľúbenú náplň (tvarohovú, slivkovú, makovú, slivky s makom apod.) a dáme piecť do predhriatej rúry. Pečieme pri teplote cca 170-180 °C po dobu asi 15-20 minút (tak, aby zhnedli okraje koláčov). 3. Koláče krájame po vychladnutí, môžeme ich posypať práškovým cukrom. Uchovávame ich zakryté, aby neobschli.
Prísady: - 2 vajcia, - 0,5 lyžičky soli, - 1 hrnček hladkej múky, - 1 šálka jogurtu , - 1 lyžička jedlej sódy ...na akékoľvek koláče alebo aj pizzu
Prísady: - 300 ml mlieka alebo jogurtu, - droždie (50 g čerstveho alebo 1 čajová lyžička sušeneho, - 250 gramov margarínu, - 0,5 lyžičky soli, - 0,5 šálky cukru, - 4-5 šáliek polohrubej múky, - 3 vajcia Príprava: Droždie dáme do vlažného mlieka alebo jogurtu. Vymiesime cesto zo všetkých ingrediencií a dáme do chladničky. Cesto je najlepšie si pripraviť večer a v dopoludňajších hodinách môžeme začať piecť. Cesto čím je dlhšie v chladničke,tým je lepšie... radosť s ním pracovať. Je vhodné ako pre sladké tak aj pre slané pečivo.
Prísady: - 0,5 litra mlieka, - 1 vajce, - 0,5 lyžičky soli, - 1 lyžica cukru, - 1/3 šálky rastlinného oleja, - 4-5 šálky polohrubej múky, - 30 g droždia V teplom mlieku rozpustime droždie, pridáme soľ, cukor, olej a múku. Všetky dôkladne vymiesime, dáme do mikroténového vrecka,uzavrieme ,necháme priestor pre zdvihnutie cesta a dáme do chladu.Pripravíme ho večer a v dopoľudňajších hodinách môžeme z cesta robiť šišky,langoše a pod... cesto môžeme mať v chldničke aj niekoľko dní.
Tvarohové cesto je veľmi, veľmi chutné. Výrobky z tohto cesta sú veľmi mäkké a jemné. Zloženie: - 2 šálky (250 ml) múky, - 200 g tvarohu, - 100 g mäkkého masla, - 2/3 lyžičky sódy bikarbóny, - 0,5 lyžičky soli, - 1 vajce, - 100 g cukru Príprava: Zmiešame múku so soľou a sódou bikarbónou. Zvlášť vymiešame maslo a cukor, pridáme tvaroh, vajcia a dobre premiešame. Pridáme múku a vymiesime cesto. Z tohto cesta môžeme hneď pripravovať pochúťky... Zdroj/http://vk.com/
Na asi 30-35 buchiet, plech 26x36cm 500 g polohrubej múky 50 g práškového cukru 2 bal Vanilínového cukru štipka soli 1 bal sušeného droždia 40 g rozpusteného masla 250-260 ml vlažného mlieka 2 vajcia 1 vajce na potretie (nie je nutné) 1. Do misy dáme múku, práškový cukor, vanilínový cukor, soľ, droždie, mlieko, maslo a vajce. Všetko premiesime dôkladne vareškou tak, aby sa cesto nelepilo na steny misy. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť cca 60-90 minút kým viditeľne nezväčší svoj objem. 2. Nakysnuté cesto dáme na dosku posypanú múkou, vyvaľkáme ho na hrubší plát a radielkom alebo nožom rozkrájame na 30-35 rovnakých kúskov (kociek). Na každý kúsok dáme pomocou dvoch lyžičiek trochu obľúbenej náplne (orechovú, slivkovú, tvarohovú a i.), cesto zabalíme a prstami stlačíme konce (švíky) k sebe. 3. Na tukom vymazaný plech alebo pekáčik naukladáme buchty vedľa seba vždy „švíkmi" dole. Buchty medzi sebou trochu potrieme olejom, aby sa nezlepili, môžeme ich hore potrieť rozšľahaným vajcom a necháme ich znova nakysnúť cca 10 minút na teplom mieste. Buchty dáme piecť do predhriatej rúry pri teplote cca 180 °C po dobu asi 20-25 minút. TIP: Po upečení môžeme ešte teplé buchty pokvapkať rumom a na chvíľu zakryť utierkou. Podávame pocukrované.
2 kelímky (300 ml) kyslej smotany 100 g cukru 1 bal Vanilínového cukru Dr.Oetker štipka soli 3 vajcia 250 g hladkej múky 1 zarovnaná KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker trochu oleja na vymazanie vaflovej platničky 1. Do misy dáme kyslú smotanu. Pridáme cukor, vanilínový cukor, soľ a všetko zmiešame elektrickým šľahačom na najvyššom stupni otáčok na hladkú hmotu. Postupne pridáme vajcia – každé šľaháme ½ minúty. Múku zmiešame s kypriacim práškom, preosejeme a po častiach zamiešame do cesta. Event. pridáme podľa potreby trochu mlieka. 2. Vaflovacie platničky zahrejeme, omastíme a nalejeme malé množstvo cesta. Každú vaflu pečieme do zlatohneda 4-5 minút. Vafle necháme na mriežke vychladnúť. TIP: Vafle servírujeme ozdobené podľa chuti, napr. pocukrované, s marmeládou, so šľahačkou, s polevou alebo s ovocím.
Cesto: 420 g hladkej múky 140 g práškového cukru 280 g masla nebo Hery 2 KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker 3 PL mlieka Na ozdobu a plnenie: asi 250 g marmelády 1 vajce Postup - cesto: Na dosku preosejeme múku, cukor a kypriaci prášok. V zmesi urobíme jamku a okolo nej nakrájame tuk na kocky. Do jamky nalejeme mlieko. Najprv pomocou guľatého noža začneme suroviny premiešavať, potom premiesime suroviny ručne (kým nevznikne vláčne cesto). Ak sa cesto lepí, môžeme ho dať na chvíľu do chladničky. Na mriežkový koláč ďalší postup: 2/3 cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske na plát vo veľkosti plechu. Vyvaľkaný plát preložíme do vymazaného a múkou vysypaného plechu. Cesto potrieme marmeládou. Zo zbytku cesta vyvaľkáme tenkú placku a radielkom nakrájame dlhé, tenké pásiky, ktoré položíme šikmo cez koláč ako mriežku. Pásiky potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme v predhriatej rúre pri cca 180°C po dobu asi 25-35 minút. Na vykrajované linecké pečivo ďalší postup: Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na tenký plát (asi 2 mm hrubý). Z cesta vykrajujeme kolieska (alebo iné obľúbené tvary) – najlepšie je polovicu koliesok vykrojiť s otvorom uprostred, aby bolo pečivo kontrastné. Vykrájané kolieska preložíme na plech na papier na pečenie. (Vajcom nepotierame.) Pečieme v predhriatej rúre pri cca 180°C po dobu asi 11-13 minút. Po upečení necháme kolieska vychladnúť a zliepame ich marmeládou – tj. potrieme plné koliesko marmeládou, na ktorú pritlačíme koliesko s otvorom uprostred. Pečivo necháme odležať asi 3-4 dni. Servírujeme pocukrované.
140 g zmäknutého masla 220 g práškového cukru 1 bal Vanilínového cukru Dr.Oetker 4 žĺtka 4 bielka 250 ml mlieka 350 g polohrubej múky 1 bal Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker 1. Nezabudnite, že všetky suroviny majú mať izbovú teplotu. 2. V mise šľaháme metličkou zmäknuté maslo s cukrom a vanilínovým cukrom do peny (hmota sa musí úplne spojiť). Potom pridáme postupne po jednom žĺtka - každý spojíme so šľahanou hmotou zvlášť - a šľaháme 15 minút (!). (Namiesto ručného šľahania môžeme použiť elektrický šľahač a hmotu šľahať iba 5 minút. Nejedná sa však potom o klasické trené cesto.) 3. Ušľaháme sneh z bielkov. Múku preosejeme s kypriacim práškom. 4. Do vyšľahanej hmoty vmiešame mlieko a polovicu múky. Potom pridáme sneh z bielkov a druhú polovicu múky. 5. Cesto vylejeme do formy (na bábovku alebo do inej) vymazanej tuhým tukom (maslom, Herou apod.) a vysypanej hrubou múkou. Cesto uhladíme stierkou. Dáme piecť do predhriatej rúry pri teplote cca 170 °C po dobu asi 60 minút. (Čas pečenia závisí aj na druhu formy, výške cesta a skúsenostiach s Vašou rúrou. Môžeme si pomôcť špajľou - ak je po zapichnutí do múčniku špajľa suchá a nelepí sa, je upečený.) 6. Potom necháme trený múčnik ešte asi 5 minút v rúre (vo vypnutej, s pootvorenými dvierkami). Následne múčnik vyklopíme, niekoľkokrát poprepichujeme špajľou, aby unikol horúci vzduch, a necháme úplne vychladnúť. TIP: Ak tvoríme mramorovú bábovku, nalejeme najprv do formy polovicu cesta treného a do druhej polovice cesta pridáme kakao a 1 PL mlieka. Tmavé cesto nalejeme na svetlé a špajľou bábovku „prehrabeme“ tak, aby vzniklo mramorovanie.
375 ml mlieka 110 g masla alebo tuku 1 bal Vanilínového cukru Dr.Oetker 200 g hrubej múky 4 vajcia 1. Do hrnca dáme mlieko, maslo a vanilínový cukor a dáme variť. Keď sa zmes začne variť, zamiešame múku a pri miernej teplote miešame, kým v hrnci nevznikne cesto, ktoré sa nelepí na steny. 2. Cesto necháme vychladnúť. Po vychladnutí zamiešame do cesta vajce - môžeme elektrickým šľahačom na najnižšom stupni otáčok. 3. S odpaľovaným cestom môžeme ďalej zaobchádzať trojakým spôsobom: A) piecť – cesto dáme na vymazaný a múkou vysypaný plech buď ako tenkú placku na rezy alebo môžeme tvoriť venčeky, veterníky, labute, srdiečka apod. Pripravené plechy potom dáme piecť do rúry pri teplote cca 200 °C po dobu asi 20-25 minút. POZOR – počas pečenia sa nesmie otvárať rúra ! Upečené odpaľované cesto plníme napr. pudingovou náplňou. B) vysmážať – v hrnci zahrejeme cca 1,5 litra fritovacieho oleja a z cesta vykrajujeme lyžičkou hrudky alebo ozdobnou striekacou pištoľou vytláčame do oleja prúžky cesta. (Cesto môžeme obohatiť tiež napr. hrozienkami) Vysmážame z oboch strán dozlata a potom zákusky vyberieme z oleja a osušíme na servítke. Môžeme obaliť v škoricovom cukre. C) plniť na slano, napr. na párty – cesto pripravíme BEZ vanilínového cukru, inak úplne rovnako ako v návode a pečieme podľa bodu A) najlepšie v tvare malých veterníčkov alebo venčekov. Plníme napr. syrovou, salámovou alebo cesnakovou náplňou či obľúbenými pomazánkami.
Cesto: 4 vajcia 2 PL vody 130 g polohrubej múky 100 g práškového cukru 1 bal Vanilínového cukru Dr.Oetker 1. Žĺtka vyšľaháme s vodou do peny. Pridáme práškový a vanilínový cukor a opäť šľaháme (na najvyššom stupni el. šľahača) do peny. Potom pridáme preosiatu múku a šľaháme na najnižšom stupni elektrickým šľahačom, kým nevznikne hladké cesto. Z bielkov vyšľaháme pevný sneh. Nakoniec vmiešame do cesta sneh z bielkov a to veľmi opatrne a zľahka, aby bolo cesto kypré. Vymiešame hladké spojité cesto. 2. Cesto vylejeme na veľký plech (40 x 32 cm) vyložený papierom na pečenie. Uhladíme stierkou a dáme piecť pri teplote cca 200 °C asi 9 – 11 minút. Na pracovnú plochu položíme utierku, ktorú posypeme práškovým cukrom. Roládu ihneď po upečení vyklopíme na pocukrovanú utierku, stiahneme papier a zrolujeme po dlhšej strane aj s utierkou. Necháme vychladnúť. 3. Potom si pripravíme krém podľa vôle a chuti – najjednoduchšie je použiť Tortové náplne Dr.Oetker rôznych príchutí, ale môžeme použiť aj ľubovoľné vlastné maslové, šľahačkové alebo želatínové krémy, ktoré máme radi. Do krému môžeme podľa chuti pridať i nadrobno nakrájané ovocie, ktoré je osušené (nepúšťa šťavu). 4. Roládu opatrne rozmotáme. Náplň natrieme na piškótu (po celej ploche). Potom roládu opäť zrolujeme. 5. Roládu necháme v chladničke stuhnúť aspoň 3 hodiny. Krájame nahriatym nožom na kolečká. Vzhľadové a chuťové variácie korpusu na roládu - obmeny: Kakaové cesto: K múke preosejeme 1 KL kakaa a do cesta pridáme ešte pred snehom z bielkov naviac 1 PL mlieka. Inak postupujeme podľa vyššie uvedeného návodu. Orechové cesto: Do cesta pridáme 20 g mletých orechov – v rovnakom množstve ale musíme ubrať múku (!), t.j. do cesta dáme len 110 g múky. Oriešky zmiešame s múkou a ďalej postupujeme podľa vyššie uvedeného návodu. Citrónové cesto: Na múku nastrúhame kôru z 1 umytého citróna. Žĺtka vyšľaháme namiesto s vodou s 2 PL citrónovej šťavy. Inak postupujeme podľa vyššie uvedeného receptu.
100 g polohrubej múky 2 rovné KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker 100 g jemne kryštálového cukru 100 g mäkkého masla alebo Hery 3 vajcia na tmavé cesto: naviac 1 KL kakaa holandského typu (nesladeného) 1. Najprv si tukom vymažeme a múkou vysypeme tortovú formu s priemerom 26 cm (alebo ju vyložíme papierom na pečenie). Rúru si predhrejeme. 2. Do misy preosejeme múku a kypriaci prášok (ak chceme tmavé cesto, preosejeme do múky i kakao). Potom pridáme zbytok surovín a všetko miešame elektrickým šľahačom najprv krátko na najnižšom stupni otáčok, potom asi 2 minúty na najvyššom stupni otáčok až vznikne hladké cesto. Cesto nalejeme do pripravenej formy, uhladíme povrch stierkou a dáme piecť do predhriatej rúry: Elektrická rúra – horný a spodný ohrev: asi 180 °C Teplovzdušná rúra: asi 160 °C Plynová rúra: stupeň 2-3 Doba pečenia: asi 20 minút Pozn.: Či je korpus dostatočne prepečený zistíte podľa špajle, ktorú pichnete doprostred korpusu. Ak je špajľa po vytiahnutí suchá, je korpus upečený. Ak sa ale špajľa lepí, necháme korpus ešte chvíľu piecť. 3. Po upečení vyberieme formu z rúry a necháme asi 10 minút vychladnúť. Potom uvoľníme guľatým nožom okraj formy od korpusu, formu roztvoríme a korpus preložíme na kuchynskú mriežku. Necháme úplne vychladnúť. 4. Tortový korpus zdobíme podľa chuti. Najčastejšie ho pozdĺžne rozpolíme, plníme krémom a zdobíme napr. ovocím. Najjednoduchšie je na prípravu krému použiť Tortovú náplň Dr.Oetker rôznych príchutí. Ďalšie nápady nájdete na stránkach receptov: Pečenie – Torty. TIP: Ďalšie obmeny tortového korpusu: do cesta pridáme mleté oriešky, mandle, citrónovú kôru alebo strúhanú čokoládu.
Na 2 väčšie alebo 4 malé pizze 260 g hladkej múky 100 ml (1/8 l) mlieka 50 g zmäknutého masla 1 vajce štipka soli 2 ČL (1/2 bal) Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker 1. Do misy preosejeme múku. K múke pridáme všetky ostatné suroviny. Všetko dobre ručne premiesime až vznikne hladké cesto. Cesto prikryjeme utierkou a necháme ho 15-20 minút oddýchnuť. 2. Z cesta vyvaľkáme alebo rukou vytiahneme 4 malé alebo 2 veľké placky asi 0,5 cm vysoké. Placky prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie – evtl. na plechu doformujeme placku prstami do požadovanej šírky a tvaru. 3. Placky potrieme olivovým olejom, kečupom, ozdobíme podľa chuti a dáme piecť pri teplote 180 – 200 °C po dobu 12-16 minút (nutné prispôsobiť výške a druhu oblohy a skúsenostiam s Vašou rúrou). TIP: Pizzu doporučujeme ozdobiť: na placku potretú olivovým olejom a kečupom, evtl. posypanú bazalkou naukladáme obľúbené suroviny ako napr. tuniaka z konzervy alebo tvrdú salámu, kolieska mozzarelly, paradajky, špenát, fazuľu …….. každému podľa chuti čo hrdlo ráči. Na záver je dobré pizzu posypať strúhaným syrom. TIP 2: Z tohto cesta môžeme robiť aj iné slané pokrmy ako pizzu – výborné sú taštičky alebo rohlíčky plnené napr. eidamom, nivou, slaninou, cibuľou alebo špenátovou náplňou. Taštičky a rohlíčky však pred pečením potrieme rozšľahaným vajcom.
400 g polohrubej múky 50 g práškového cukru 1 bal Vanilínového cukru Dr.Oetker štipka soli 1 bal sušeného Droždia Dr.Oetker 200 - 220 ml vlažného mlieka 1 vajce 25 g rozpusteného masla 1 vajce na potretie 1. Do misy dáme múku, práškový cukor, vanilínový cukor, droždie, soľ. Prilejeme vlažné mlieko a pridáme vajce a rozpustené maslo. Všetky suroviny ručne (metličkou ) premiesime tak, aby sa cesto nelepilo na steny misy. (Ak je cesto príliš tuhé, pridáme ešte 1-2 PL mlieka, ale POZOR – cesto by malo byť tuhé, aby sa bochníček neroztekal do strán.) 2. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť podľa potreby (až 90 min.) kým cesto zreteľne nezväčší svoj objem. Po nakysnutí ešte raz cesto premiesime do bochníčka a preložíme ho na pomastený plech (alebo plech vyložený papierom na pečenie). 3. Bochníček necháme ešte asi 15 - 20 min nakysnúť, potom potrieme rozšľahaným vajcom a uprostred bochníčku urobíme krížik“ (nastrihneme nožnicami alebo narežeme nožom). Podľa chuti môžeme bochníček posypať orieškami. 4. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote cca 170-180°C po dobu asi 20-25 min. 5. Bochníček krájame vychladnutý a uchovávame prikrytý, aby neobschol. TIP: Do cesta možno pridať strúhanú citrónovú kôru, hrozienka, sekané mandle apod. V takom prípade necháme cesto trochu nakysnúť, potom pridáme hrozienka alebo iné suroviny a cesto necháme dokysnúť.
8 malých alebo 4 väčšie Cesto: 400 g hladkej múky 250 g Omegy (100% tuku) 1 celé vajce 1 žĺtok 8 PL vody 1 PL 8 % octu Ďalej potrebujeme: 8 PL opraženej strúhanky na masle (alebo rozdrobených piškót) 800-900 g očistených nastrúhaných jabĺk 1 bal Škoricového cukru Dr.Oetker 2 bal Vanilínového cukru Dr.Oetker hrozienka, sekané oriešky alebo mandle podľa chuti 1 rozšľahané vajce na potretie 1. Na dosku dáme múku, nastrúhame tuk, pridáme vajce a žĺtok, vodu a ocot. Najprv pomocou guľatého noža zapracujeme suroviny a po chvíli ručne vypracujeme hladké cesto. 2. Cesto rozdelíme na 4 alebo 8 dielov (podľa požadovanej veľkosti štrúdle) a každý diel vyvaľkáme na obdĺžnik cca 1-1,5 cm silný. Posypeme troškou strúhanky a na strúhanku poukladáme nastrúhané jablká, pričom necháme cca 2 cm okraje voľné. Na jablká nasypeme škoricový a vanilínový cukor, pridáme oriešky, hrozienka alebo mandle a na záver opäť trochu posypeme strúhankou. 3. Štrúdľu zabalíme do valčeka, ďalšie strany cesta cez seba prehneme, okraje stlačíme a stočíme dospodu. Štrúdle položíme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a pečieme v predhriatej rúre pri teplote cca 190C° po dobu asi 20-25 minút. 4. Po vychladnutí pocukrujeme práškovým cukrom a nakrájame šikmé rezy.
Na 2 záviny Cesto 300 g hladkej múky 125 g Omegy (100%-ný tuk) 16 PL piva Ďalej potrebujeme: 10 PL na masle opraženej strúhanky (alebo rozdrobených piškót) 700-800 g očistených nastrúhaných jabĺk 1 bal. Škoricového cukru Dr.Oetker 1 bal. Vanilínového cukru Dr.Oetker hrozienka, sekané oriešky alebo mandle podľa chuti 1 rozšľahané vajce na potretie 1. Na pracovnú dosku dáme múku, nastrúhame tuk a opatrne prilievame pivo. Guľatým nožom zapracovávame pivo do múky a tuku. Nakoniec ručne vypracujeme tuhé cesto, ktoré rozdelíme na polovicu. 2. Každú polovicu cesta rozvaľkáme na silnejší plát cca 30x40 cm a posypeme strúhankou (alebo rozdrobenými piškótami), pričom 2 cm od okraja necháme voľné. Na strúhanku rozložíme nastrúhané jablká, posypeme ½ škoricového a ½ vanilínového cukru, pridáme podľa chuti oriešky, hrozienka, mandle. Vrch ešte nepatrne posypeme strúhankou a štrúdľu zabalíme. 3. Štrúdle na konci stlačíme a cesto zahneme dospodu. Položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote cca 190°C po dobu asi 40-45 minút. 4. Vychladenú štrúdľu pocukrujeme práškovým cukru a nakrájame na šikmé rezy.
Na asi 12 ks: 125 g zmäknutého masla alebo Hery 100 g práškového cukru 150 g polohrubej múky 1 bal Vanilínového cukru Dr.Oetker 1 KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker štipka soli 3 vajcia podľa chuti: čokoládové kúsky, odkvapkané ovocie, mak, oriešky, sušené ovocie, nastrúhaný marcipán, hrozienka ai. 12 papierových košíčkov 1. V mise vytrieme zmäknuté maslo s cukrom, vanilínovým cukrom a soľou na penu (hmota sa musí úplne spojiť). Potom pridáme postupne vajcia. Múku premiešame s kypriacim práškom a preosejeme na vytrené maslo. Všetko dobre zmiešame pomocou elektrického šľahača na najnižšom stupni otáčok (vypracujeme hladké cesto). 2. Do cesta môžeme podľa chuti vmiešať svoje obľúbené suroviny, aby sme vyhoveli osobným chutiam a mohli často zákusok obmeňovať. 3. Cesto vylejeme do papierových formičiek, ktoré sú vložené do formy na muffiny – plníme len do ¾ výšky, aby cesto pri pečení nevytieklo. (Ak nemáme formu, použijeme zdvojené papierové formičky na plechu. Ak naopak nemáme papierové formičky, môžeme formu len vymazať a vysypať múkou.) Dáme piecť: Horný a spodný ohrev: cca 200°C (predhriať) Horúci vzduch: cca 180°C (predhriať) Plyn: stup. 3 – 4 (predhriať) Doba pečenia: 25 – 30 min. 4. Po upečení necháme muffiny vychladnúť. Môžeme zdobiť podľa chuti – polevou, šľahačkou a ovocím alebo pocukrovať.
4 vajcia 200 g cukru 125 ml vody 125 ml oleja 350 g polohrubej múky 1 bal Vanilínového cukru Dr.Oetker 1 bal Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker asi 500 g ovocia (čerstvé, kompótové alebo mrazené) 1. Čerstvé ovocie umyjeme a evtl. pokrájame na drobné kúsky. Ak použijeme kompótové ovocie, necháme ho odkvapkať. Mrazené ovocie nerozmrazujeme. 2. Do väčšej misy preosejeme múku. Pridáme všetky ostatné suroviny okrem ovocia a šľaháme elektrickým šľahačom na najnižšom stupni otáčok kým nevznikne hladké cesto (asi 2 minúty). Cesto vylejeme na vymazaný a múkou vysypaný vyšší plech. Cesto navrchu posypeme ovocím a dáme piecť do predhriatej rúry pri teplote 180 - 190 °C asi 25 - 35 minút. 3. Po upečení necháme vychladnúť. Bublaninu servírujeme poprášenú práškovým cukrom.
Cesto / na koláčovú formu s priemerom 30 / 3 vajcia 60 g cukru 1 bal. Vanilínového cukru Dr.Oetker 70 ml mlieka 70 ml oleja 120 g hladkej múky ½ bal. Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker Na ozdobenie ovocie – čerstvé alebo kompótové (dobre odkvapkané) 2-3 PL marmelády 1 bal. Tortového želé číreho alebo červeného Dr.Oetker 2 – 3 PL cukru 250 ml vody alebo šťavy z kompótu 1. Do misy dáme vajcia a našľaháme ich. Potom pridáme cukor, vanilínový cukor a šľaháme, kým nevznikne hustá pena. Do našľahanej peny zašľahávame striedavo (na najnižšom stupni otáčok elektrického šľahača) mlieko, olej a múku zmiešanú s kypriacim práškom až vznikne hladké cesto. Cesto vylejeme do dobre vymazanej a múkou vysypanej koláčovej formy (priemer 30 cm). 2. Dáme piecť. Pečieme v predhriatej rúre cca 180°C asi 25 minút. Po upečení necháme koláč vo forme chvíľu vychladnúť. Potom koláč opatrne vyklopíme na kuchynskú mriežku a necháme úplne vychladnúť. 3. Ďalšia úprava koláča: koláč natrieme marmeládou, ozdobíme ovocím a dáme do chladničky. Želé pripravíme podľa návodu na obale a nalejeme na ovocie. Koláč necháme v chladničke vychladnúť asi 1 – 2 hod.
Zdroj/Vk.com schonwiesner.wbl.sk/zakladne-cesta

Tiez sa Vam moze pacit