Vianočné rady

Mrkvové guľky

Tento recept je rýchly, nevyžaduje žiadne pečenie, pripraví sa rýchlo  v kuchynskom robote – ale najlepšie zo všetkého, chutia ako mrkvový koláč! Chutia ako dezert,  majú dostatok vlákniny, bielkovín a tuku, aby vás udržali plných energie…:)

 

Z tejto dávky by malo vyjsť 24 ks:

Potrebujeme:
4 stredné mrkvy , olúpané a nakrájané
1/2 šálky  nahrubo nasekané datle
1/2 šálky (128 g) nesolené mandľové maslo
1 lyžička mletej škorice
štvrtina lyžičky mletého muškátového oriešku
1 1/2 šálky (180 g) mandľová múčka

Na zdobenie:
1/4 šálky (30 g) práškového cukru
1/8 lyžička mleté vanilkové struky alebo vanilka pasty, alebo 1/2 lyžičky vanilkový extrakt
3/4 čajovej lyžičky vody (a viac v prípade potreby)

Nakrájanú mrkvu dáme do panvice,podlejeme trochou vody a dusíme na miernom ohni.Asi tak 10 minút.
Dáme na sitko a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.


Do mixéra dáme vychladenú mrkvu s datľami,mandľovým maslom,škoricou a mletým muškátovým orieškom.
Rozmixujeme.
Zmes dme do misky,pridáme 3/4 šálky mandľovej múky a dobre zamiešame varechou.
Dáme na minimálne dve hodiny,najlepšie však na noc do chladničky.


Príprava polevy:
V malej mise zmiešajte práškový cukor s vanilkou a vodou.Dobre vymiešame až do spenenia./Niečo podobné ako keď zdobíme perníčky/
Dáme do potravinárského vrecúška na zdobenie.


Na veľkú tácku dáme papier na pečenie.. Nasypeme zostávajúce 3/4 šálky mandľovej múky do malej misky.

Zoberieme kovovú lyžičku,naberieme vychladené cesto a druhou lyžicou ho stiahneme, pokračujeme prekladaním cesta tam a späť medzi lyžice niekoľkokrát, kým nemáme guľky.
Obalíme ich jemne v mandľovej múke

Dozdobíme pripraveným snehom z cukru.


Uložíme v chladničke, prípadne, zmrazíme. V chladničke nám vydržia v chladničke po dobu 3 až 5 dní, v mrazničke po dobu 1 mesiaca.


Zdroj/thekitchn.com


Tiez sa Vam moze pacit