Hlavné jedlá, Inšpirácie, Recepty, Slávnostné jedlá

Chrumkavé morčacie stehno na mede s rascou

Chrumkavá kôrka na stehne je lákadlom pri ktorom sa slinky zbiehajú.

Suroviny

morčacie stehno4 ks
olivový olej
sladká paprika
pálivá paprika
rasca
soľ,čierne korenie
med 2 PL
zemiaky 1000 g
detská krupica 500 g
sterilizovaná červená kapusta 400 g
rastlinný olej
citrón 1 ks

Postup

Najskôr si pripravíme marinádu: zmiešate dohromady korenie podľa vašej chuti, ja vám odporúčam jednoduchosť, to znamená, naliať do misky olej, najlepšie olivový, prisypať sladkú a pálivú papriku, pokiaľ nie je pálivá paprika, stačí polka stredne veľké chilli papričky. Marinádu nemusíte soliť.

Umyte morčacie stehná a rozotrite po nich soľ. Soľ môžete votrieť aj ľahko pod kožou. Na záver posypte korením.

Potrite stehná pripravenou zmesou. Až tak urobíte, pripravte si rascu a vôbec s ňou nešetrite. Predhrejte si rúru na 150 stupňov Celzia. a navrch dajte na morčacie stehno pol lyžice medu. Rozotrite ho, ak bude zcukernatelý, nevadí, v rúre sa po stehne rozplynie sám. Zoberte si hlbší pekáč vložte do neho stehna, priklopte vekom a pečte. Marinádu majte stále po ruke, bude sa vám hodiť.

Kým sa bude morka piecť si pripravte zemiakový knedlík. Nastrúhajte zemiaky. Tak jemne ako to len pôjde. Do cesta pridajte vajcia, spracujte vareškou a neskôr rukami.Cesto poriadne premiešajte, pridajte krupicu, soľ a znovu dôkladne miešajte. Cesto vyberte z misy, rozdeľte ho na štyri časti a rukami vyváľajte štyri približne rovnako veľké šišky.

Dajte variť vodu vo veľkom hrnci a knedle v nej varte približne 30 minút. Potom ich vyberte a nechajte ich chvíľu oschnúť.

Kým sa varia knedle si ale ešte stihnete pripraviť červenú kapustu, ktorú spravíte nasledovne:
V kastróliku na oleji osmažíme cibuľu. Kapustu umyjeme a nakrájame na jemné a krátke rezančeky. Dáme ju do väčšej misy, prilejeme olej a ocot, premiešame, pridáme cukor a znova premiešame. Posypeme čerstvo namletým korením a varíme. Necháme variť zhruba hodinu, potom oheň zvýšime a miešame. Podľa potreby prilejte trochu vody. Po chvíli pridáme trochu chrenu, ktorý nastrúhame. Ochutnáme či je všetko v poriadku a môžeme podávať.

Morka sa musí piecť minimálne dve hodiny. Najprv na 150 stupňov priklopená a po odklopení na 190 stupňov, aby sa prepiekla a na povrchu sa jej vytvorila kôrka. Morku počas pečenia podlievame minimom vody a potierame pripravenou zmesou. Ak budete mať chuť skombinovať sladké s kyslým, pridajte ku morke počas pečenia na plátky nakrájaný citrón.
http://poklicka.doma.nova.cz/Tereza Slivková


Tiez sa Vam moze pacit