Rôzne

Marinády

V miske zmiešame 3 PL hnedého cukru s 1 PL sherry a 2 PL sójovej omáčky. Miešame, kým sa cukor nerozpustí. Do zmesi zapracujeme 1 PL sezamového oleja, štipku korenia čili, 3 roztlačené strúčiky cesnaku, 1 ČL čerstvo nastrúhaného zázvoru a nakoniec 1 PL sezamových semien. Pred vložením hydinového mäsa do marinády ju necháme 30 minút v chladničke odležať.
Do väčšej misy roztlačíme 3 strúčiky cesnaku, zmiešame s 5 PL červeného vína, 5 PL olivového oleja, 2 PL kečupu, s 2 PL worcesterskej omáčky a s 1 PL nasekaných byliniek (oregano, tymian, rozmarín). Môžeme pridať i niekoľko zrniečok borievky. Marináda sa hodí na divinu a hovädzinu.
Do 300 ml bieleho jogurtu vmiešame 2 PL oleja, 3 PL orientálnej zmesi korenia (tandoori masala, garam masala) a 1 strúčik cesnaku rozotretý so soľou. Marinádu zakryjeme a dáme na 30 minút odstáť do chladničky. Jahňacie alebo hydinové mäso, ktoré sa na marinádu hodí najlepšie, už nesolíme, keďže marináda je slaná.
Väčší koreň zázvoru ošúpeme, nasekáme nadrobno a spolu s pretlačenými 8 strúčikmi cesnaku zmiešame vo väčšej mise. Pridáme 4 PL medu, podľa chuti kečup, petržlenovú vňať, 2 PL sójovej omáčky, 1 ČL mletého koriandra, 1 PL worcesterskej omáčky, soľ, mleté čierne korenie a olivový olej. Do pripravenej marinády vložíme kuracie mäso a necháme ho marinovať na chladnom mieste minimálne 1 hodinu.
V mise premiešame 2 PL kečupu s 2 PL sójovej omáčky, 2 roztlačenými strúčikmi cesnaku a s najemno nasekaným tymianom a rozmarínom. Zalejeme 300 ml svetlého piva a dobre rozmiešame. Mäso naklepeme, osolíme a naložíme na noc do marinády. Je vhodná na bravčové či hovädzie mäso.
V miske dôkladne rozmiešame 1 PL medu, 2 PL korenia karí, 1 žĺtok, 4 PL oleja, 2 cm čerstvo nastrúhaného zázvoru. Dochutíme mletým čiernym korením a soľou. Používame na hydinu či jahňacinu.
Vo väčšej mise zmiešame 10 PL ostrejšieho kečupu s 250 ml kolového nápoja. Do zmesi pridáme 3 roztlačené strúčiky cesnaku s 1 ČL tabasca. Osolíme a okoreníme. Marináda sa vynikajúco hodí na rebierka a kuracie krídelká.
Zdroj/http://casprezeny.azet.sk/ Foto/medvoice.ru

Tiez sa Vam moze pacit