Rôzne

Marinády na rôzne druhy mäsa

Niekto sa snaží používať staré, časom preverené recepty, a niekto sa snaží experimentovať.

Ponúkame Vám zopár tipov na marinády.
Univerzálne recepty

Majonéza, cibuľa, pikantné karí, čierne korenie.
Biele víno, cibuľa, oregano, čierne korenie a soľ.

Nakrájame na rovnaké plátky bravčové mäso, posypeme štedro čiernym korením, soľou, zamiešame a pritlačíme do neho cibuľu. Môžeme tiež pridať všetky korenie podľa vášho výberu (napríklad mletý koriander - semená). Potom rovnaké množstvo majonézy, kyslú smotanu alebo jogurt, paradajkový pretlak alebo kečup (môžeme použiť domáci kečup) a horčicu. Zaieša sa a pridá sa k mäsu. Mäso naukladáme do vrstiev v smaltovanej panvici striedajúce sa s nakrájanými cibuľovými krúžkami. Necháme marinovať 4-6 hodín. Plátky bravčového mäsa naukladaného do vrstiev: vrstva mäsa, vrstvu pokrájanej cibule, vrstva soli a korenia, jogurt.... Dáme marinovať na chladné miesto.
V mise zmiešame pohárik suchého červeného vína, 1/4 šálky citrónovej šťavy, 2 lyžice omáčky na steaky, 1/4 šálky rastlinného oleja, 2 strúčiky cesnaku, trochu červenej pálivej papriky. Mäso zalejeme marinádou. Marinovanovať necháme asi 2-3 hodiny.
Starý osvedčenýrecept: veľa cibule, veľa rasce, soľ a korenie. Do tejto marinády treba dať mäso na niekoľko hodín, najlepšie na celý deň. Alebo tento recept: 2 polievkové lyžice horčice, 1 polievková lyžica sójovej omáčky, 1 polievková lyžica rastlinného oleja, šťava z jedného citróna, koriander, soľ a 1 strúčik cesnaku. 500 gramov jahňacieho mäsa a dáme marinovať najmenej pol hodiny.
1.5 šálky paradajkovej šťavy, 1 nakrájanú cibuľu, 2 lyžice citrónovej šťavy, 2 lyžice Worcester omáčky, 1 lyžička soli 1 lyžička rasce, 1/2 lyžičky prášku cesnak, trochu feferónky - všetko zmiešame a dáme marinovať kúsky kuracích alebo morčacích pŕs deň pred varením. Rastlinný olej (alebo - olivový olej), sójovú omáčku, citrónovú šťavu, med a horčicu. Dáme marinovať do chladničky po dobu niekoľkých hodín a otočíme niekoľkokrát. S touto barbecue marinádou získava mäso zlatú farbu.
Hydinové mäso nakrájame na malé kúsky a potrieme zmesou: nadrobno nakrájanou cibuľou, pretlačeným cesnakom , praženými a posekanými orechmi a rastlinného oleja. Nechéme 30 minút, potom dochutíme soľou a korením. Orechy dajú mäsu korenistú chuť a arómu. Zdroj/http://womanonly.ru/