Dezerty

Makovo-jablkový koláčik so snehom

Zdroj/http://www.pecene-varene.sk/
autorka/Ivka Vargová

 

  • Na cesto:
  • 400 g polohrubá múka
  • 120 g práškový cukor
  • 3 ks žĺtka
  • 250 g maslo
  • kôra z jedného citróna
  • štipka soli
  • .
  • Na náplň:
  • 300 g mletý mak
  • 100 g práškový cukor
  • 1 bal. vanilkový cukor
  • 250 ml mlieko
  • 2 ks väčšie jablká
  • .
  • 5 ks bielka
  • 100 g práškový cukor
Z ingrediencii vymiesime cesto a dáme ho na 30 min. do chladničky. Klasický veľký plech si vymastíme a vysypeme hrubou múkou.
Mlieko s cukrom a vanilkovým cukrom privedieme do varu, pridáme mak, premiešame a vypneme. Do vychladnutého maku pridáme ošúpané a na hrubo nastrúhané jablká.
Cesto rozvaľkáme a vyložíme ním dno plechu, navrstvíme makovo jablkovú plnku a dáme piecť do rúry vyhriatej na cca 170 stupňov tak 20 min. Po dvadsiatich minútach, natrieme na poloupečený koláč, natrieme tuhý sneh, ktorý sme si vyšľahali z bielkov a cukru. Pečieme ešte tak 15-20 min, ale rúru stiahneme tak na 150 stupňov.
Koláč necháme dobre vychladnúť a režeme ho zúbkovaným mokrým nožom, ktorý si po každom reze utierame. Dobrú chuť !!!

Tiez sa Vam moze pacit