Koláče

Makové keksy

Tieto makové keksy sú bezlepkové, minimálne sladené (obsahujú iba jednu čajovú lyžičku vanilkového cukru) a aj pekne vyzerajú, takže sú vhodné aj ako darček pre vašich blízkych :).

Potrebujeme (cca 100 ks sušienok):

150 g bezlepkovej múky (vyprázdňovala som zásoby a tak som použila kukuričnú, ryžovú a aj pohánkovú)
100 g zemiakového škrobu
40 g celého maku
80 g zmäknutého masla
2 vajcia od sliepočiek z voľného chovu
1 ČL prášku do pečiva (PDP)
1 ČL vanilkového cukru (používam domáci z trstinového cukru)

džem na zliepanie
horká čokoláda na zdobenie

Zo všetkých surovín spracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky na 1 - 2 hodiny. Cesto rozvaľkáme na mierne pomúčenej doske (asi tak 2 - 3 mm) a vykrajujeme požadované tvary. Poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200°C cca 10 - 12 minút kým nezozlatnú. Upečené sušienky poukladáme na mriežku aby vychladli. Vychladnuté sušienky zliepame obľúbeným džemom a ozdobíme čokoládou (nad vodnou parou rozpusťte čokoládu cca 50 g).

Tiez sa Vam moze pacit