Dezerty

Maková nepečená torta

 

Ingrediencie:

1 balík piškót
250 g nemletého maku
250 g práškového cukru
100 ml rumu
100 g mletých vlašských orechov
100 g masla alebo stuženého rastlinného tuku
strúhanú kôru z 1/2 pomaranča alebo citróna
pomarančový lekvár na potretie,
čokoládovú polevu a šľahačku na ozdobenie

1. Mak na sitku prelejeme vriacou vodou, necháme dôkladne odkvapkať a pomelieme. Maslo vymiešame s cukrom do peny, pridáme mak, rum, orechy a strúhanú pomarančovú alebo citrónovú kôru. 2. Do pripravenej formy uložíme vrstvu piškót, na ňu natrieme makový krém. Postup podľa veľkosti formy zopakujeme jeden- či dvakrát. Tortu dáme do chladničky stuhnúť. 3. Vychladnutú tortu vyklopíme, natrieme mierne rozpusteným lekvárom a polejeme čokoládovou polevou. Podávame ozdobenú šľahačkou. Dobrá rada: Tortu podávajte až na druhý deň, aby krém dobre vsiakol do piškót. Ak ju však chcete konzumovať hneď, piškóty pokvapkajte pomarančovou šťavou.
Zdroj/zivot.cas.sk/ Autor fotografie: Dušan Křístek

Tiez sa Vam moze pacit