Dezerty

Lahodný sen

Priamo ukážkový príklad receptu s klasickým krehkým cestom a žĺtkovým vanilkovým krémom, známym z francúzskeho cukrárstva ako crème Patissier.

Francúzske a viedenské recepty silno ovplyvňovali najmä produkciu v cukrárňach a mnoho našich kuchárov a cukrárov v období prvej republiky tiež absolvovala stáže v niektorom viedenskom či francúzskom podniku.

Suroviny

Cesto
múka polohrubá 175 g
maslo 105 g
práškový cukor 50 g
žĺtko 1 ks
kôra z citrónu 1/2

Žĺtkový krém
mlieko 250 ml
žĺtky 4 ks
vanilkový cukor 30 g
jablká 1/4 kg

Sneh z bielkov
bielka 5 ks
vanilkový cukor 12 lyžíc

Postup

Múku, maslo, cukor, žĺtok a citrónovú kôru rýchlo spracujte na krehké cesto – najprv rozdrobte maslo do múky na posýpku a potom vpracujte zvyšné prísady.
Hneď ho rozvaľkajte valčekom na studenom plechu a dajte do rúry predhriatej na 180 ° C na 15 minút zapiecť (do svetlo žltej farby, asi ako sušienku).

Medzitým si pripravte krém. Mlieko, žĺtky a cukor s vanilkou vymiešajte vo vodnom kúpeli do zhustnutia a nechajte ho vychladnúť.
Na upečené cesto dajte polovicu tohto krému, naň položte vrstvu jabĺk nakrájaných na tenké plátky, na to opäť krém a úplne nakoniec potrite vrstvou tuhého snehu, ušľahaného z bielkov a cukru.

Teplotu rúry znížte na 140 ° C a koláč zapečte do svetlo žlta, aby špičky snehu opálilo. Rozkrájajte ho na úhľadné štvorčeky a podávajte.
Zdroj//fresh.iprima.cz/


Tiez sa Vam moze pacit