Rôzne

Kyslá kapusta v pohároch

Hlávková kapusta
na 1 kg kapusty ide asi 15-20 g soli
rasca
bobkový list
nové a čierne korenie
cibuľa
a jablko

Kapustu očistíme postrúhame na jemné rezančeky,alebo nakrájame na drobno, osolíme a necháme postáť, kým nepustí šťavu. Pridáme trochu celej rasce, nové a čierne koreni, bobkový list a cibuľu.Necháme ju postáť,kým nepustí šťavu.Asi tak 2-3 hodinky. Potom ju natlačíme do pohárov aj so šťavou,pridáme kúsok jablka a horúcim viečkom zatvoríme. Poháre nechajte pri izbovej teplote v nádobe na zachytávanie vody. Po niekoľkých hodinách sa viečka vypuknú. Kapusta začne expandovať a poháre môžu mierne odfukovat a vypúšťať šťavu. Poháre po dobu kvasenia majte v tme, aby sa neznižoval obsah vitamínu C. Po dobu vypuklých viečok - niekoľko dní až dva týždne prebieha kvasenie. Po splasknutí viečok je kapusta hotová. Asi po 4 týždňoch je kapusta vykvasená. Potom ju môžeme odložiť na chladné miesto a máme výbornú kapustu,ktorá nám vydrží aj rok,teda ak ju skôr neskonzumujeme