Hlavné jedlá

Kúzlo improvizácie – varíme s prekvapením

Toto jedlo som nazvala Kúzlo improvizácie, pretože toto jedlo som vyčarovala zo surovín, ktoré mi zvýšili v chladničke.

Myslím že ho zaradím aj do svojich pravidelných receptov, pretože nám veľmi chutilo.

Suroviny

  • zemiaky – 1kg,
  • camembert – 1 ks,
  • rukola – 2-3 plné hrste,
  • červená a zelená hrubá paprika – po 1 ks,
  • hrudkový tvaroh – 1 ks,
  • mlieko – 2 dcl,
  • vajíčko – 1 ks,
  • syr – 500 gramov,
  • rajčina – 1 ks
Na dochutenie
  • vegeta,
  • mleté čierne korenie,
  • mletá červená paprika
Dresing
  • biely grécky jogurt,
  • čerstvý nasekaný kôpor

Simonka

Zemiaky si očistíme, nakrájame na plátky a opláchneme v miske z vodou. Na pekáč vymastený troškou oleja alebo masla si dáme polovicu nakrájaných zemiakov, na ktoré dáme kúsky camembertu nakrájaného na kocky, ďalej posypeme lístkami rukoly, na kocky nakrájanou červenou a zelenou hrubou paprikou. Opäť dáme vrstvu zemiakov. Vrch posypeme nastrúhaným syrom (cca 150 gramov stačí) my používame Cheddar ale samozrejme môže byť akýkoľvek syr, napr. Eidam. Na záver si v miske rozdrobíme tvaroh, do ktorého pridáme mlieko, vajičko a vegetu podľa svojej chuti. Premiešame a vylejeme na syr. Dáme piecť do rúry vyhriatej na cca 180 stupňov a pečieme približne 40 minút. Ako vždy pripomínam, že si treba sledovať priebeh pečenia a podľa potreby piecť dlhšie alebo kratšie. Čas pečenia je len orientačný, všetko závisí na vašej rúre.
Ako prílohu k týmto zapekaným zemiakom podávame zapečený syr, ktorý chutí podobne, ako vysmážaný, len s ním nie je toľko roboty. Priznám sa, že pôvodne som mala v pláne robiť syrové guľky, avšak zistila som, že posledné vajíčko som minula do zemiakov! Preto som improvizovala a vzniklo z toho toto…
Na vymastený a strúhankou vysypaný pekáč (podľa toho, koľko máte syra, prispôsobte veľkosť pekáča prípadne množstvo syra, ja som použila ozaj taký maličký o rozmeroch približne 30 cm x 15 cm, čo vyšlo na zapekaný syr pre 2 osoby) jednoducho nastrúhame syr na hrubom strúhadle, posypeme troška mletou červenou paprikou a ozdobíme na tenké plátky pokrájanou rajčinou. Dáme zapiecť na približne 25 minút do vyhriatej rúry na 180-200 stupňov.
K tomuto jedlu sa príjemne hodí dresing z bieleho jogurtu s nasekaným kôprom, t. j. potrebujeme len kvalitný biely jogurt gréckeho typu a čerstvý kôpor. Pri podávaní môžeme dozdobiť zvyškom rukoly.

Tiez sa Vam moze pacit