Hlavné jedlá

Kuracie kúsky so sviežim kuskusom na marocký spôsob

Tento recept je pôvodom z Maroka a keďže sa v ňom používajú dve špeciálne ingrediencie, troška sa obávam, či sa niekomu bude chcieť ich zháňať alebo vyrábať (samozrejme uvediem návod na ich výrobu doma), ale keďže toto jedlo je chuťovo proste úžasné, tak sa s vami o recept predsa len podelím a budem dúfať, že ho aspoň niekto z vás vyskúša pripraviť a že neoľutuje. Nech sa vám páči, receptík.

 

Zdroj/http://veselapanvicka.sk/
autorka : Simonka

 

SUROVINY NA KURACIE KÚSKY

kuracie stehná vykostené – 2 ks,
baharat korenie – 1 PL,
olivový olej – 1 PL,
soľ,
mleté čierne korenie

SUROVINY NA DRESING

cesnak – 1 strúčik,
limetka – 1 ks,
tahini  pasta – 1 PL,
sójová omáčka – 1 PL,
med – 1 PL,
olivový olej – 1 PL

SUROVINY NA KUSKUS

veľký kuskus – 150 gramov
čerstvá mäta – 10 gramov,
červená cibuľa – malá – 1 ks,
šalátová uhorka – 1/2 ks,
soľ

Najskôr si zapneme rúru a necháme ju vyhriať na 220 stupňov Celzia. Ďalej si pripravíme kuracie kúsky a to tak, že vykostené kuracie stehná nakrájame na 6 približne rovnakých kúskov. V hlbokom tanieri alebo v miske si zmiešame s baharat korením, olivovým olejom, soľou a mletým čiernym korením a v tejto zmesi poriadne obalíme mäso, ktoré potom vložíme do pekáča či zapekacej misy a pečieme v rúre vyhriatej na 220 stupňov Celzia po dobu 25 minút.
Zatiaľ si pripravíme všetko ostatné. Začneme veľkým kuskusom, ktorý si uvaríme tradičným spôsobom a to tak, že do vriacej osolenej vody vysypeme potrebné množstvo kuskusu tak, aby bola voda cca 5 cm nad kuskusom a necháme ju opäť priviesť k varu a následne na miernom plameni varíme kuskus prikrytý po dobu cca 8 minút. Keď je kuskus mäkký, prebytočnú vodu scedíme.
Pokým sa kuskus varí, pripravíme si zeleninu. Cibuľu očistíme a prekrojíme na polovičku. Každú polovičku nakrájame na tenké plátky a vložíme do misky. Uhorku si umyjeme a pozdĺžne prekrojíme na polovičku, zrniečka vydlabeme (ja som ich hneď aj zjedla :-D ) a pokrájame taktiež na tenké plátky. Uhorku pridáme k cibuli a všetko posolíme a odložíme na bok a počkáme, kým uhorka pustí trocha šťavy, ktorú potom môžeme rukami vyžmýkať od prebytočnej vody.
Ďalej si pripravíme dresing, ktorý má šialenú kombináciu chutí a preto je taký úžasný! Pripravíme si malú misku, do ktorej budeme dávať všetky potrebné ingrediencie. Očistíme si strúčik cesnaku, ktorý nasekáme na drobné kúsky. Kôru z limetky si najemno nastrúhame. V miske dokopy zmiešame nasekaný cesnak, kôru z limetky, šťavu z limetky, med, sójovú omáčku, tahini pastu a olivový olej.
Keď máme kuskus mäkký, vložíme ho do veľkej misy a pridáme k nemu zeleninu – cibuľu a uhorku, nasekanú mätu (z ktorej si trošičku odložíme na ozdobu pri servírovaní) a polovičku z nášho dresingu. Všetko poriadne premiešame. Za tento čas by sme už mali mať mäsko hotové a všetko pripravené na servírovanie. Na tanier servírujeme zeleninový kuskus, na ktorý položíme kúsky mäsa obalené v baharat korení, ktoré pokvapkáme zvyškom dresingu a ozdobíme zvyšnou nasekanou čerstvou mätou.
Ako som v úvode sľúbila, poskytnem vám aj recept na výrobu Baharat korenia doma, ktoré sa používa v stredo-východnej kuchyni a je možné použiť ho pri príprave rôznych jedál – omáčok, polievok, mäsa a pod. Budete potrebovať: 1 PL čierneho korenia – celé guľôčky, 1 PL rasce – zrniečka, 2 ČL koriander – zrniečka, 1 ČL klinčeky – celé, 1/2 ČL kardamom – zrniečka, 1 a 1/2 PL paprika mletá, 1 ČL mletá škorica, 1/4 ČL mletý muškátový oriešok Všetky suroviny okrem mletej papriky, mletej škorice a muškátového orieška si nasucho jemne opražíme na panvici po dobu cca 3-5 minút, pričom neustále premiešavame a dávame pozor, aby sa zrnká nepripaľovali. Opražené zrniečka necháme vychladnúť a až potom ich pomelieme buď to v mlynčeku na kávu alebo ručne mažiarom. Pridáme papriku, škoricu a muškátový oriešok a všetko dôkladne premiešame spolu s pomletými koreninami. Hotovo! Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.
Okrem Baharat korenia som v recepte použila Tahini pastu. Svojou konzistenciou pripomína arašidové maslo a je vyrobené zo sezamových zrniečok. Recept na výrobu Tahini pasty doma je veľmi jednoduchý a nezaberie vám viac ako 10 minút. Budete potrebovať: sezamové zrniečka – 1 šálku, olivový olej – 3-4 PL Sezamové zrniečka si na úvod opražíme na suchej panvici pokým nezačnú chytať zlatohnedú farbu. Treba si však dávať pozor, aby sa nepripálili, pretože sa to môže stať veľmi ľahko, preto ich je potrebné dôkladne premiešavať vareškou. Opražené zrniečka treba nechať úplne vychladnúť. Následne ich mixujeme spolu s olivovým olejom k požadovanej konzistencii. Ak je potrebné, pridajte viac oleja. Z daného množstva by malo vyjsť tak do 3/4 šálky tahini pasty. Pasta sa môže skladovať niekoľko mesiacov, vhodné je dať ju do vzduchotesnej nádoby a odložiť do chladničky.

Tiez sa Vam moze pacit