Dezerty, Inšpirácie, ovocie, Recepty, Torty - sladké

Kubánska torta s banánmi pod šľahačkovou šľahačkovou čapicou

Banány v tejto torte zľahka zaútočia na Vaše chuťové poháriky.

Suroviny

4 ks vajce „L“
120 g kryštálový cukor
2 PL voda
1 PL olej
120 g polohrubá múka
20 g kakao
2 KL prášok do pečiva

Parížska šľahačka
500 ml šľahačková smotana 33 %
50 g kryštálový cukor
50 g kakao
1 bal. vanilkový cukor
pikantný džem
asi 4 ks banány

Čokoládová poleva
200 g čokoláda na varenie
100 g Cera stužený tuk

Postup

Bielky vyšľaháme so štipkou soli do tuha, postupne zašľaháme cukor, po jednom žĺtky, vodu, olej, na najmenšom stupni múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Upečieme vo vymastenej a múkou vysypanej tortovej forme s priemerom cca 26 cm Necháme vychladnúť.

V nádobe v troche šľahačkovej smotany rozmiešame kakao, prilejeme zvyšok smotany, pridáme cukor a vanilkový cukor, rozmiešame a privedieme do bodu varu. Odstavíme, necháme vychladnúť a do druhého dňa odložíme do chladničky.

Na druhý deň smotanu mixérom na najmenšom stupni vyšľaháme do tuha.
Vo vodnom kúpeli rozpustíme za stáleho miešania čokoládu s Cerou.
Na upečený korpus si v tenkej vrstve natrieme džem, potom dáme tenkú vrstvu parížskej šľahačky, naukladáme pozdľžne nakrájané banány, do kruhu a navrstvíme zvyšok šľahačky a obtrieme ňou aj celú tortu zvonku.

Tortu si necháme dobre stuhnúť a celú ju oblejeme čokoládovou polevou.
Krájame po stuhnutí čokolády pílkovým nožom namočeným v horúcej vode. Nôž si zakaždým utrieme.

TIP: Po upečení horúci korpus otočíme vrchom na podložku. Korpus sa nám pekne zarovná a vrchná vrstva /koža/, ktorú je kvôli dobrému prepojenie džemu, alebo krému dobre zlúpnuť dole, sa nám zvlhnutím pekne oddelí. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie a podávame. Dobrú chuť !!!

/pecene-varene.sk/ Ivka Vargová

Bielky vyšľaháme so štipkou soli do tuha, postupne zašľaháme cukor, po jednom žĺtky, vodu, olej, na najmenšom stupni múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Upečieme vo vymastenej a múkou vysypanej tortovej forme s priemerom cca 26 cm Necháme vychladnúť.
V nádobe v troche šľahačkovej smotany rozmiešame kakao, prilejeme zvyšok smotany, pridáme cukor a vanilkový cukor, rozmiešame a privedieme do bodu varu. Odstavíme, necháme vychladnúť a do druhého dňa odložíme do chladničky.
Na druhý deň smotanu mixérom na najmenšom stupni vyšľaháme do tuha.
Vo vodnom kúpeli rozpustíme za stáleho miešania čokoládu s Cerou.
Na upečený korpus si v tenkej vrstve natrieme džem, potom dáme tenkú vrstvu parížskej šľahačky, naukladáme pozdľžne nakrájané banány, do kruhu a navrstvíme zvyšok šľahačky a obtrieme ňou aj celú tortu zvonku.
Tortu si necháme dobre stuhnúť a celú ju oblejeme čokoládovou polevou.
Krájame po stuhnutí čokolády pílkovým nožom namočeným v horúcej vode. Nôž si zakaždým utrieme.
TIP: Po upečení horúci korpus otočíme vrchom na podložku. Korpus sa nám pekne zarovná a vrchná vrstva /koža/, ktorú je kvôli dobrému prepojenie džemu, alebo krému dobre zlúpnuť dole, sa nám zvlhnutím pekne oddelí. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie a podávame. Dobrú chuť !!!