Vianočné recepty

KREHKÝ MAKOVÝ KOLÁČ

Potrebujeme na malý plech alebo tortovú formu:

250 polohrubej múky
120 g práškového cukru
1 bal. vanilkového cukru
150 g masla alebo Hery
1 ks žltok

Plnka:
150 g kryštálový cukor
300 g mletého maku
1 ks vaječný bielok
2 bal vanilkového cukru
2 balíčky vanilkového pudingu alebo Zlatého klasu
750 ml mlieka

Poleva:
100 g práškového cukru
2 PL citrónová šťava, alebo citrónka

recept od: Iva Vargová
http://www.pecene-varene.sk

Zo všetkých surovín na cesto si pripravíme drobenku. Polovicu nasypeme na dno tortovej formy a pritlačíme. Zo 750 ml. mlieka, pudingov, a cukru uvaríme klasický puding . Puding stiahneme zo sporáka, do horúceho nasypeme mak dobre premiešame a necháme vychladnúť Bielok spolu s vanilkovým cukrom vyšľaháme do tuha a opatrne vmiešame do makového pudingu. Pripravený puding vylejeme na drobenku, ktorá je vo forme, zarovnáme a posypeme druhou polovicou drobenky /cesta/. Koláč vložíme do rúry a pečieme cca 45-55 min. pri teplote cca 180 stupňov. Povrch koláča má byť chrumkavý a hnedý, ale nezľaknite sa bude trochu trasľavý až tekutý, ale potom stuhne. Citrónovú šľavu vymixujeme do hladka s cukrom a natrieme na vychladnutý koláč, necháme zaschnúť. Najlepšie je koláč krájať na druhý deň. Krájame dlhým zúbkovaným mokrým nožom. Dobrú chuť !!!

Tiez sa Vam moze pacit