Dezerty, Vianočné recepty

Košíčky s karamelovým krémom

Iva Vargová

Potrebujeme na cca 40 ks:
300 g hladkej múky /môže byť aj špaldová/
200 g masla alebo margarín
100 g práškového cukru
50 g mletých orechov
1 žĺtok
kovové formičky

Plnka:
1 plechovka karamelového salka
250 g masla alebo Heru
1 karamelový puding
250 ml mlieka
4 PL kryštálového cukru

obľúbený pikantný džem

čokoládová poleva:
200 g čokolády na varenie
100 g Cera
Polevy je viac, aby sme mali množstvo na namáčanie

 

Zo stránky/ https://www.facebook.com/pecenevarenesivou/

Ďakujeme

Postup: Z daných surovín si spravíme cesto, ktoré necháme postáť v chladničke min. 2-3 hodiny až noc. Rozvaľkáme ho na plát hrubý cca 3-4 mm, prevrátenou stranou každej formičky si vykrojíme tvar a rovno ho do formičky jemne zatlačíme. Formičky nevymazávame, cesto je dosť mastné. Dávku /podľa množstva formičiek/ uložíme na plech a upečieme do hneda pri teplote cca 170-180 stupňov. Po upečení si ešte horúce košíčky vyberieme z formičiek spôsobom silnejšie hodenia formičky o podložku /najlepšie drevenú/. Formičky necháme vychladnúť a postup opakujeme. Na dno košíčkov si dáme maličké množstvo obľúbeného pikantného džemu.
Plnka: Z mlieka, cukru a pudingu si uvaríme hustejšiu kašu, ktorú necháme za občasného premiešania vychladnúť. Maslo si mixérom prešľaháme /je dobré, keď sú suroviny rovnakej teploty/, opatrne zašľaháme karamelové salko, a nakoniec vychladnutý hustý puding. Krém si dáme do vrecúška s väčšou špičkou a striekame do košíčkov /nie veľa/. Košíčky si uložíme na väčšiu tácku, alebo plech a dáme tak na pol hodiny do mrazničky, alebo do chladničky na noc stuhnúť. Vo vodnom kúpeli si roztopíme čokoládu s Cerou, necháme vychladnúť pokiaľ zostane tekutá a vychladené košíčky prevrátenám dole hlavou do čokolády máčame, ukladáme na podložku a rýchlo ozdobíme kým nám čokoláda na studenom kréme nestuhne: Najlepšie sú keď postoja aspoň jeden deň aby sa prepojili chute. Dobrú chuť !!!

Tiez sa Vam moze pacit