Zdravie

Karfiolový nákyp so syrovou čapicou

Miesto karfiolu  sa  môže použiť do nákypu brokolicu.

Omáčku dochutíme štipkou muškátového kvetu.

 

Recept je od p.Jany  Bartečkovej…ďakujeme

Karfiol očistíme, zbavíme stopiek a povaríme v osolenej vode 10-12 minút. Potom ho necháme odkvapkať, vychladnúť a rozoberieme ho na ružičky. Šunku nakrájame najemno. Kyslú smotanu vyšľaháme s jedným vajcom a zamiešame do nej šunku, osolíme a okoreníme.
Zapekaciu misu vymažeme tukom, dáme do nej polovicu smotany, na ňu rozložíme polovicu karfiolových ružičiek. Pokryjeme zvyškom kyslej smotany a vtlačíme do nej druhú polovicu karfiolu.
V panvici rozpustíme maslo, pridáme múku a usmažíme svetlú zápražku. Pridáme mlieko, dobre rozšľaháme a povaríme asi 5 minút, stiahneme z ohňa. Do ľahko vychladnutej omáčky vmiešame 2 žĺtky a nastrúhaný parmezán. Z dvoch bielkov ušľaháme sneh a opatrne vmiešame do omáčky. Zmesou prelejeme karfiol v miske a dáme zapiecť do rúry predhriatej na 200 ° C. Pečieme asi 35 minút.
Zdroj/poslirecept.cz Autor receptu:Jana Bartečková Pelhřimov

Tiez sa Vam moze pacit