Hlavné jedlá

Karfiol v kabátiku z mletého mäsa, syra a slaninky

Zdroj/http://veselapanvicka.sk/
autorka:Simonka

ZÁKLADNÉ SUROVINY

karfiol – 1 väčší kus,
mleté mäso bravčové – 500 gramov,
vajíčko – 1 ks,
syr eidam plátkový – 200 gramov,
slanina – plátky – 200 gramov,
zemiaky – 1 kg,
jarná cibuľka – 1 zväzok

NA DOCHUTENIE PODĽA SVOJEJ CHUTI

soľ,
mleté čierne korenie,
olivový olej

Celý karfiol zbavíme zelených častí a dáme ho variť otočený ružičkami nadol, do mierne osolenej vody do polomäkka (cca 15 minút od zovretia vody). Zatiaľ si v miske pripravíme zmes z mletého mäsa, ktorú dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Komu sa chce, môže pridať aj nadrobno nasekanú cibuľu, ja som však použila len čisto okorenené mäso, do ktorého som primiešala 1 vajíčko. Keď máme karfiol polomäkký, opatrne ho vyberieme a necháme vychladnúť (alebo aspoň toľko, aby nás príliš nepálil a mohli sme ho obaliť v mäse). Na stôl alebo na pracovnú dosku si rozložíme plátky slaniny do tvaru hviezdice, na ktoré do stredu položíme karfiol, ktorý obalíme okorenenou zmesou z mletého mäsa a vajíčka. Bude to vyzerať približne takto.
Následne na mleté mäso poukladáme plátky syra. Ja som mala syr dosť tvrdý, tak sa mi ho nedalo poriadne popritláčať na mäso a troška mu “odstávali rožky”, ale to vôbec nevadilo, lebo syr sa na záver obalil slaninkou.
Zemiaky si nakrájame na plátky a uložíme na väčší plech. Pokvapkáme ich olivovým olejom, dochutíme soľou a posypeme nadrobno nakrájanou jarnou cibuľkou. Na takto pripravené zemiaky opatrne prenesieme zabalený karfiol a všetko dáme spolu piecť do vyhriatej rúry približne na tých 200 stupňov Celzia, až pokým nemáme zemiaky upečené.
Keďže karfiol by sme mali mať predvarený a kabátiku z mletého mäsa netreba veľa času na prepečenie, čas pečenia odhadujem tak cca na 45-50 minút (už si presne nespomínam, ako dlho sa to pieklo :) .
Takto upečený karfiol vcelku je zaujímavou variáciou klasicky pripravovaného karfiolu a zároveň bol veľmi šťavnatý a chutný. Keď toto jedlo doniesol na druhý deň priateľ do práce, všetci mali otvorené ústa. Asi čakali, že dostanú ochutnať, hehe :-)

Tiez sa Vam moze pacit