Hlavné jedlá

Kapustnica

 

1 kg kapusta kyslá
1 kg bravčové údené koleno
0,5 kg bravčové kosti
50 g hríby sušené
200 g cibuľa
2 g korenie čierne mleté
4 strúčiky cesnaku
3 ks bobkový list
10 zrniek korenie nové celé
podľa chuti slivky sušené
soľ
10 g paprika červená mletá
0,5 dl olej
100 g slanina oravská
200 g klobása
200 g smotana kyslá

 

Bravčové kosti s bravčovým kolenom vložíme do veľkého hrnca. Pridáme bobkové listy, nové korenie, Zalejeme asi dvomi litrami vody a dáme variť. Keď nám vývar zovrie, znížime teplotu a na miernom ohni varíme asi 3 – 4 hodiny.
Keď máme vývar hotový, nakrájame si oravskú slaninku na rezance. V hrnci ju opečieme na malom množstve oleja alebo bravčovej masti. Cibuľku nakrájame na kocky. Pridáme k opečenej slanine a restujeme. Po dôkladnom restovaní odstavíme, pridáme červenú mletú papriku a premiešame. Zalejeme vývarom z mäsa a kostí.
Kyslú kapustu niekoľko krát premyjeme a podľa potreby aj nakrájame, aby nebola príliš dlhá a ľahšie sa konzumovala. Kapustu pridáme do vývaru a poriadne zamiešame. Potom pridáme vopred namočené sušené hríby, klobásku a varíme, kým nám kapusta nezmäkne, čo je asi 40 minút.
Medzitým si pokrájame už vychladnuté mäso z vývaru na úhľadné kocky. Z polievky po uvarení vyberieme klobásku a tiež ju nakrájame. Cesnak si nakrájame na drobné kúsky alebo rozotrieme na pastu, pridáme do kapustnice a premiešame. Pridáme nakrájané údené mäso a klobásku.
Nakoniec môžeme pridať zopár sušených sliviek,soľ,podľa chuti a navrch pridame kyslu smotanu tiež podľa chuti.

Tiez sa Vam moze pacit