Dezerty, Inšpirácie, Recepty

Kakaovo-kokosové rezy podľa Simonky

Simonka pripravuje takéto báječné rezy. Príprava je náročnejšia, ale zvládnete ju hravo. Báječný dezert ktorý si zamilujete.
Chcete si u nás prečítať aj vlastný recept?
Pošlite nám ho a zapojte sa do súťaže o najlepší recept.

Suroviny

Cesto
hladká múka – 350 gramov,
maslo (alebo tuk Hera – ja však preferujem vždy maslo!) – 200 gramov,
kakao – 3 PL,
práškový cukor – 150 gramov,
mlieko – 4 PL,
kypriaci prášok do pečiva – 1 balenie (respektíve 1 a pol – 2 ČL)
Plnka
bielok z vajíčka – 6 ks,
práškový cukor – 100 gramov,
strúhaný kokos – 250 gramov
Krém
žĺtok z vajíčka – 6 ks,
hladká múka – 4 PL,
mlieko – 400 ml,
práškový cukor – 50 gramov,
zmäknuté maslo – 200 gramov
Ozdobenie
horká čokoláda na varenie respektíve cukrárska poleva tmavá

Postup

Pripravíme si hlbšiu misu, v ktorej budeme robiť cesto. Do misy preosejeme hladkú múku, do ktorej ďalej pridáme kypriaci prášok, kakaový prášok a práškový cukor. Následne pridáme maslo nakrájané na menšie kúsky a prilejeme po lyžiciach mlieko. Z týchto surovín vypracujeme tuhé cesto. Keďže cesto budeme neskôr strúhať, je lepšie vložiť ho na pár minút do mrazáku. Ja som z vypracovaného cesta urobila valček, ktorý som prekrojila na polovičku a obe polovičky som vložila do mrazničky, zakedy som si pripravila kokosovú plnku 🙂

Plech o veľkosti cca 40 cm x 30 cm vymažeme maslom alebo tukom a vysypeme múkou. Rúru si zapneme vyhriať na 180 stupňov Celzia.

Pokým nám cesto tuhne v mrazničke, urobíme si kokosovú plnku. Z bielkov si ušľaháme tuhý sneh. Do snehu následne za stáleho miešania prisýpame práškový cukor a do zmesi na záver zľahka primiešavame strúhaný kokos.
Cesto vyberieme z mrazničky a jednu polovičku nastrúhame rovnomerne na vymastený a múkou vysypaný plech. Na nastrúhané cesto nanesieme kokosovú plnku a rovnomerne ju rozotrieme po celom plechu. Na plnku opäť nastrúhame druhú polovičku cesta. Koláč dáme piecť do rúry na 180 stupňov po dobu cca 25-30 minút, treba si to sledovať 🙂 Po upečení necháme koláč vychladnúť.

Na vychladnutý koláč nanesieme krém, ktorý si vytvoríme nasledovne: Žĺtky, múku, mlieko a práškový cukor si metličkou dôkladne premiešame. Zmes dáme do hrnca a na sporáku na miernom plameni ju varíme, pokým z nej vznikne tuhá kaša. Túto kašu za občasného premiešania necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo si vyšľaháme do peny. Postupne do masla pridávame po lyžiciach vychladnutú kašu a premiešavame, až pokým nám nevznikne hladký krém. Tento krém nanesieme na koláčik.

Na záver si pripravíme polevu podľa návodu. Ja som si v hrnci nad parou roztopila horkú 72 % čokoládu, ktorou som následne pofŕkala žĺtkový krém na zákusku. Zdobeniu sa medze nekladú, môžete buď to urobiť mriežku alebo len tak pofŕkať hala-bala, ako som to urobila ja 😀 Zákusok dáme vychladiť do chladničky a podávame najlepšie na druhý deň, keď pekne stuhne krém aj čokoláda 🙂
/veselapanvicka.sk/


Tiez sa Vam moze pacit