Koláče

JEMNÝ MAKOVÝ KOLÁČ S TVAROHOM A CITRÓNOVÝM NÁDYCHOM

Potrebujeme :
na tortovú formu o priemere 24 cm

cesto:

200 g hladkej múky
50 g práškového cukru
1 vajíčko
80 g masla
1/2 KL prášku do pečiva
postrúhaná kôra z jedného citróna
štipka soli

makovo – tvarohová časť:

500 g jemného tvarohu
200 g nátierkového masla
400 ml kyslej smotany
250 g práškového cukru
150 ml oleja
2 vajíčka
150 g mletého maku
1 vanilkový cukor ( alebo 1 KL vanilkového extraktu)

recept od: Iva Vargová
https://www.facebook.com/pecenevarenesivou

Do misy dáme preosiatu múku, cukor, prášok do pečiva, postrúhanú citrónovú kôru, maslo a vajce. Vypracujeme cesto. Vyložíme ním dno tortovej formy. Cestom vyložíme aj boky tortovej formy do výšky cca 3 cm. Odložíme do chladničky, kým si nepripravíme makovo-tvarohovú plnku.Všetky suroviny na plnku, okrem oleja a maku, vyšľaháme mixérom. Nakoniec pridáme olej, prešľaháme. Plnku rozdelíme na dve polovice. Do jednej pridáme mletý mak, premiešame.Začneme vrstviť cesto. Jednu menšiu naberačku svetlého cesta, jednu naberačku makového cesta. Cesto dávame vždy do prostriedku a nič nemiešame (nevytvorili by sa pruhy). Cesto striedavo ukladáme, až kým sa nám celé neminie Môžeme si to aj celé zmiešať s makom a naliať na základ. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 175 stupňov asi 50 - 55 minút. Necháme vychladnúť v tortovej forme. Po vybratí z rúry nemusí byť stred torty veľmi tuhý, ale chladením sa pekne stiahne a bude pevný. Potom oddelíme tenkým nožom od tortovej formy, preložíme na podnos a dáme do chladničky dobre schladiť. Minimálne na 3 hodiny, najlepšie na celú noc. Krájame ostrým nožom a zakaždým nôž utrieme do servítky.

Tiez sa Vam moze pacit