Dezerty

Grankový zákusok

Zákusok s grankovým korpusom a hustým grankovým krémom, dozdobený bielkovou penou.

Cesto:
vajce slepačie 4ks
cukor vanilkový 10g
cukor kryštálový 180g
olej slnečnicový 80ml
mlieko polotučné 1,5% 120ml
múka hladká 280g
prášok do pečiva 8g
granko 5PL
lekvár marhuľový 200g

Krém:
granko 12 PL
mlieko polotučné 1,5% 400ml
puding vanilkový – prášok 40g
vaječný žĺtok 4ks
maslo 250g
cukor práškový 3PL

Pena:
cukor práškový 250g
vaječný bielok 4ks

Zdobenie:
čokoláda

Príprava cesta: Oddelíme si žĺtky od bielkov. K žĺtkom pridáme vanilkový a kryštálový cukor, olej, mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva, granko a spolu vymiešame. Nakoniec pridáme zvlášť vyšľahaný sneh z bielkov a opatrne premiešame. Cesto vylejeme na vymastený a pomúčený plech, pečieme asi 20 minút. Upečený plát necháme trochu vychladnúť a potrieme ho kyslastejším lekvárom. Príprava krému: 1/4 mlieka odlejeme zvlášť do misky a zvyšné dáme variť. Do oddelenej 1/4 mlieka primiešame puding, vaječné žĺtky, poriadne premiešame, prilejeme k vriacemu mlieku a uvaríme hustý puding. Puding necháme vychladnúť. Po vychladnutí primiešame zmäknuté maslo s cukrom a grankom. Vyšľaháme hladký krém. Krém rovnomerne rozotrieme na upečený plát. Príprava bielkovej peny Nad parou vyšľaháme bielky s cukrom dotuha. Príprava bielkovej peny: Bielkovú penu ozdobne nastriekame na povrch zákusku. Posypeme čokoládovými hoblinami. zdroj:http://www.svetvomne.sk/index.php?com=strava&mod=recepty&task=detail&id=695