Rôzne

Fínsky ovsený chlieb

– 2 šálky vlažnej vody
– 2 šálky ovsených vločiek
– 4 šálky pšeničnej múky hladkej /ja dávam 3 šálky hladkej+ 1 šálku polohrubej/
– 25 g  čerstvého droždia  (môže trvať 10 gramov sušených kvasníc)
– 2 lyžice. medu
soľ podľa chuti

Čerstvé droždie s medom dáme rozpustiť do vlažnej vody. Pridáme ovsené vločky a necháme stáť po dobu asi 20 minút, aby sa droždie podvihlo. Zmes necháme stáť po dobu 20 minút, aby ovsené vločky trocha napučali. Do vločiek pridáme múku a soľ, všetko dobre vymiesime./Ja dávam do domácej pekárničky/ Cesto necháme prikryté pod utierkou na teplom mieste vykysnúť tak dlho, kým nezvýši objem o 2 krát.
Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku. Rozdelíme na dve časti a už je na nás či urobíme okrúhly alebo podlhovastý tvar. Vytvorený bochník položíme na plech alebo formy na ktorej je papier na pečenie. Zakryjeme s obrúskom a necháme podkysnúť asi 30 minút. Ostrým nožom cesto navrchu narežeme,zvyknem potrieť vodou a dáme piecť do predohriatej rúry na 180-200 stupňov.
Pečieme kým nie je kôrka krásne upečená do zlatista. Raz -dvakrát počas pečenia potriem chlebík vodou.Kôrka je potom chrumkavá. Upečený chlebík vyberieme z rúry,necháme na mriežke prikrytý utierkou vychladnúť. Prajem dobrú chuť! Zdroj/http://yulle4ka.ru/

Tiez sa Vam moze pacit