Hlavné jedlá

Dominikine pirohy s bryndzou

500 g polohrubej múky,
150 g uvarených zemiakov,
1 vajce,
soľ,
250 g bryndze,
125 g kyslej smotany,
môžeme použiť pažítku na ozdobu

 

 

Uvarené zemiaky v šupke, ošúpeme a roztlačíme. Z múky a vajca a zemiakov vypracujeme hladké cesto. Cesto dáme na pomúčenú dosku alebo silikónovú podložku. Valčekom ho jemne rozvaľkáme na hrúbku približne 0,5 - 1 cm. Hrúbku si môžete určiť sami podľa toho, či máte radi hrubšie alebo tenšie pirohy. Vykrajujte okrúhle tvary, ktoré naplníte bryndzou zmiešanou so zemiakom a trochou kyslej smotany. Závisí na Vás, aký pomer si zvolíte.
Potom prehnite na polovicu a jemne postláčajte kraje, aby sa zlepili. Ak chcete, aby vaše pirohy boli naozaj vynikajúce určite nešetrite plnkou a poriadne ich naplňte – cesto určite vydrží. Pri zatváraní vám postačí pekne zlepiť kraje prstami.
Pirohy dáme variť do osolenej vriacej vody. Keď pirohy vyplávajú na povrch, počkajte ešte 3 až 5 minút a potom ich vyberte a položte do misky s rozpusteným maslom. Podávame s kyslou smotanou a opraženou slaninkou.