Rôzne

Domáci chlieb

Recept poslala: Beatka Dunajčíková

1 kg hladkej múky T 650,
3 stredne veľké uvarené zemiaky,
1 kvasnice,
0,6 dcl teplá voda,
1 PL olej,
2 PL ocot,
1 KL soľ,
1 KL rasca,
štipka cukru.

Do vlažnej vody si dáme cukor/kvasnice = necháme vykysnúť kvások. Do misy si nasypeme múku, pridáme ostatné suroviny, olej, ocot, vykysnutý kvások a nastrúhané zemiaky...ak nedáte, nič sa nestane... a vymiesime hladké, husté cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť 20 minút a znova poriadne premiesime.
Vytvoríme si 2 chlebové bochníky, ktoré dáme do pekáča vyloženého papierom na pečenie. Tie necháme prikryté kysnúť 30 minút. Pripravíme si rúru - vyhrejeme ju na 230 st. Pred pečením chlieb narežeme/nastrihneme, potrieme slanou vodou a dáme piecť. Pečieme pri nastavenej teplote 230 st. cca 20 minút, potom ju stiahneme na 180 st. - v tomto okamžiku môžeme chlieb opäť potrieť slanou vodou. Po upečení a vybratí z rúry je tiež dobré chlieb potrieť slanou vodou a prikrytý čistou utierkou necháme vychladnúť. Dobrú chuť!

Tiez sa Vam moze pacit