Rôzne

Domáce majonézy bez mlieka a vajec

125 ml rastlinného oleja
125 – 200 ml zeleninový vývar
2 lyžice škrobu
2 lyžičky ocot
1 čaj. l. horčice
1/4 lyžičky soľ
1-2 čaj. l. cukor

Škrob zamiešame v malom množstve predvareného bujónu (približne 50 až 70 g). Zostávajúci vývar nalejeme do misy a dobré rozmiešame so zriedeným,zohriatym škrobom,zohrievame, ale nevaríme. Zahustenú a ochladenú zmes na teplotu miestnosti, horčicu, citrónovú šťavu alebo ocot, štipku soli, lyžičku cukru, zalejeme slnečnicovým olejom. Dôkladne premiešame mixérom, kým nevznikne homogénna zmes.
200-250 g bielej fazule 3-4 lyžice. rastlinného oleja 1/4 lyžičky soľ 1/4 lyžičky čierne korenie 2 lyžičky citrónovej šťavy 1 polievková lyžica Dijonskej horčice Bielu fazuľu namočíme po dobu 1-2 hodín a varíme, kým nezostane mäkká a jemná chuť. Fazuľa rozmixujeme úplne do hladka tekutej konzistencie, ak je to potrebné, pridáme trochu vývaru, v ktorom bola varená. Potom, nalejeme rastlinný olej (môže byť olivový, slnečnicový, ľanový, alebo iný podľa vlastného výberu) a opäť sa všetko sa dobre rozmixuje.. Pridáme nové korenie, soľ, dijonsku horčicu a trochu citrónovej šťavy. Zdroj/http://umnye-sovety.ru/

Tiez sa Vam moze pacit