Recepty

Domáca nakladaná kyslá kapusta do pohárov /nepotrebujete žiaden súdok/

Na naloženie tejto kapusty nepotrebujete žiaden súdok, len zaváraninové poháre

Suroviny

kapustu 5 kg /pokrájanej/
soľ /na 1 kg kapusty ide 2 Dkg soli/
kmín podľa chuti
nové korenie
bobkový list
zaváraninové poháre

Postup

Kapustu nakrájame a premiešame so soľou a kmínom. Riadne premiešame a keď pustí šťavu, tak dôkladne v nádobe utlačíme. Necháme 2 hodiny odpočinúť. Po tejto dobe ju začneme tlačiť do čistých zaváraninových pohárov, dáme si záležať na tom, aby sme každú vrstvu riadne natlačili zo všetkých síl. Ja som asi tak v polovici pohára pridala 2 zrnká nového korenia a 1 bobkový list. Plníme tak,
aby sme od vrchu pohára nechali cca 3 cm. Ak by bola kapusta suchá a málo pustila vodu, tak ju môžeme nahradiť prevarenou vodou. Uzavrieme viečkami a poháre postavíme na nejaký podnos do tepla.

Kapusta začne v pohároch kvasiť – viečka sa vydujú. Toho sa však neľakajte, asi za 2 týždne spozorujete, že sa opať vyrovnali do pôvodnej polohy. To je znamenie, že je kapusta vykysnutá. A môže začať aj vytekať šťava z pohárov – to nie je žiadna zrada – mne sa to stalo iba u niektorých v začiatkoch kvasenia, potom už nie. Potom už ostáva iba odniesť poháre do pivnice. Takto môžeme naložiť bielu aj červenú kapustu. Kapusta si udrží svoju krásnu farbu.


Tiez sa Vam moze pacit