Rady a nápady

Dobrá rada nad zlato pri varení a pečení…

Každá rada dobrá,možno Vám niektorá pomôže…:)

Ak nechcete, aby bolo tmavé cesto na mramorovú bábovku suché, pridajte do neho namiesto kakaa orieškovú nátierku, napríklad Nutelu.

Mali ste recept pri ktorom ste potrebovali iba žĺtka a zostali vám bielka? Pri súčasnej cene vajíčok je škoda ich vyhodiť. Ponúka sa jednoduchá pomoc, môžete ich naliať do mikroténového vrecka a zmraziť. Bez problémov sa vám pri nasledujúcom pečení vyšľahajú do snehu, keď ich necháte pozvoľne rozpustiť.

Ohlásila sa vám neočakávane návšteva a vy chcete niečo upiecť, ale zistíte pri príprave, že vám chýba zvyšok práškového cukru? Nepodliehajte panike, môžete si ho urobiť pomletím kryštálového cukru v mlynčeku na kávu.

Nie ste spokojná s kvalitou špargle pretože má nahorklú chuť? V takomto prípade pomôže kúsok bieleho chleba alebo malý hlávkový šalát, ktorý vložíte do vody, v ktorej sa varí špargľa.

Čerstvé bylinky už máme k dispozícii po celý rok, aby nám ich chuť vydržala v pokrme čo najdlhšie, tak ich nakrájajte alebo nasekajte tesne pred dokončením a podávaním .

Pri preváraní mlieka sa občas pritrafí, že sa vám pripáli mlieko v hliníkovom hrnci a následne je znehodnotená chuť mlieka ako aj polo zničený hrniec. Ak sa vám to stane, stačí v hrnci povariť jednu cibuľu a pripálené mlieko vypláva na hladinu v podobe peny.

Máte mäkké rajčiny a chete ich mať ako čerstvé? Ponorte ich cez noc do studenej vody a trochu osolte, do rána budú čerstvé a pevné na dotyk.

Studené krémy
Studené krémy sú vítané ako dezert po jedle. Spájajú sa pravé krémy bielkom, cukrom a smotanou, želatínou alebo sladkou smotanou. Príprava sa vykonáva vo vriacom vodnom kúpeli alebo priamo na platni sporáka.

Ušľahaná smotana sa dáva až vtedy, keď je krém hustý. Šľahačka alebo sneh z vajca sa primiešava metličkou na sneh.
Hotový krém porcujeme do misiek vypláchnutých studenou vodou, prípadne vysypaných cukrom a strúhankou.
Želatíny stačí obvykle 6 plátkov na ½ tekutiny . Formu pred použitím ponoríme do horúcej vody.

Na ozdobu sa používa čerstvé, podusené alebo kandizované ovocie, polovičné plátky pomarančov, kocky ovocného želé, málo sladená šľahačka a jemné pečivo.

Džús vylepší omáčku
Šťava z pečienky dostane výbornú chuť jednoduchým trikom: na panvici necháme zozlátnuť trochu cukru a zalejeme ho kvapkou jablčného džúsu. Rozmiešame, aby sa cukor poriadne rozpustil a následne pridáme k vypečenej šťave.


Tiez sa Vam moze pacit