Slané koláče

Chrumkavé cesnakové bagetky

Zdroj/http://veselapanvicka.sk/
autorka:Simonka

 

Chrumkavé cesnakové bagetky môžu byť vhodnou prílohou k rôznym polievkam k obedu, či večeri, alebo len tak na kolieska nakrájané, potreté rôznymi pomazánkami, podávané na olovrant alebo raňajky. Túto bagetku si viem predstaviť aj ako prílohu k rôznym šalátom a chutná je i samotná, len tak samotná. K čomu by ste si ju dali vy?
INGREDIENCIE NA CESTO

hladká múka – 400 gramov,
kryštálový cukor – 1 ČL,
soľ – 1 ČL,
sušené droždie – 7 gramov/ čerstvé droždie 20 gramov,
mlieko – 250 ml,
maslo – 50 gramov

INGREDIENCIE NA PLNKU DO BAGETIEK

maslo – 80 gramov,
cesnak – 8 strúčikov,
nesekaná petržlenová vňať – 3 PL,
soľ

NA POMOC PRI VARENÍ

vajíčko,
celá rasca

Ako prvú si pripravíme náplň do bagetiek. Zmäknuté maslo si poriadne vymiešame spolu so soľou, prelisovanými strúčikmi cesnaku a na drobno nasekanou petržlenovou vňaťou. Takto pripravenú zmes dáme prikrytú schladiť do chladničky, pokým si pripravíme cesto na bagetky.
Múku si preosejeme do hlbokej misy. Pridáme sušené droždie, kryštálový cukor, soľ a vlažné mlieko – nesmie byť priamo vytiahnuté z chladničky. Ďalej pridáme rozpustené maslo, všetko dôkladne premiešame, vymiesime a necháme na teplom mieste vykysnúť približne hodinu.
Keď nám cesto krásne vykysne, vyklopíme si ho z misky na jemne pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme si ho na viacero rovnomerných častí, podľa toho, aké veľké bagetky chceme robiť. Moje bagetky však nejako nepochopili slovo “rovnomerné” , síce snaha bola :-D
Každú jednu časť cesta si rozvaľkáme na pekný kruh, ktorý si následne potrieme pripravenou plnkou a zrolujeme. Všetky takto pripravené zrolované bagetky si dáme na plech, ktorý máme vystlaný papierom na pečenie.
Na záver urobíme na každú bagetku zárezy a všetky potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme rascou. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov podľa potreby (orientačný čas 25-30 minút). Dobrú chuť!

Tiez sa Vam moze pacit