Hlavné jedlá

Chlpaté knedle s hubami

750 g zemiakov

350 g hrubej múky

soľ

50 – 100 g slaniny

 

Na huby:

1 väčšia cibuľa

soľ

rasca

1 naberačka sušených húb

čierne mleté korenie,soľ

 

Sušené huby rozlámeme na menšie kúsky,zalejeme vodou a necháme asi hodinu napučať.
Slaninu nakrájame na kocky a vyškvaríme.
Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno,opražíme na slanine,pridáme huby aj s vodou.v ktorej sa máčali,osolíme,pridáme rascu a podusíme do mäkka.

Zatiaľ očistíme zemiaky,nastrúhame ich,premiešame s múkou,vajcom a soľou.Knedle naplníme hubovou zmesou.

Ak ešte nemáme skúsenosti s varením chlapatých knedlí,skúsime uvariť iba jednu-vložíme ju do osolenej,vriacej vody a keď sa začne knedľa variť,uvoľníme ju zo dna.
Keď knedľa vypláva na hladinu/podľa veľkosti knedle za 3-5 minút/vyberieme ju z vody a rozkrojíme.
Ak je rez celistvý,prevarený a cesto sa počas varu nerozváralo do vody,hustota cesta je správna.
Až potom dáme variť aj ďaľšie knedle,nevaríme všetky naraz,ale postupne,v dvoch či troch dávkach.

Knedle sa musia hneď od začiatku dobre variť.
Uvarené hneď scedíme,vložíme do kastróla,polejeme vyškvarenou slaninkou..


Na pokrájanú a udusenú cibuľku dáme dusiť huby.Udusíme ich do mäkka.Osolíme,pridáme korenie podľa chuti.A plníme knedlíky. Môžu sa podávať s kyslou kapustou alebo aj samé chutia..:)

Tiez sa Vam moze pacit