Rôzne

Čerstvé rožky

Čo všetko treba na prípravu voňavých, chrumkavých a neodolateľných rožkov? Ak vám bude stačiť 16 kusov, ktoré o málo svojou hmotnosťou prekonávajú obchodný štandard, počítať môžete s pol kilogramom hladkej múky, štvrť litrom mlieka, droždím, 60 gramami ľubovoľného tuku, lyžičkou soli a cukru. Nič viac a nič menej. Hlavné je vedieť ako na to.

Kuchynský robot šetrí čas a vaše ruky. Vykašlite sa na prípravu kvásku, jednoducho všetko nasypte a vlejte do misy. Po piatich minútach práce vznikne jemné, avšak pomerne husté cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misky. Teraz nastal čas na kysnutie. Či uprednostníte radiátor, jemne predhriatu rúru alebo cesto necháte napospas osudu, je iba na vás. Cesto vykysne dokonca i v chladničke, takže ak večer zamiesite, ráno môžete piecť. Vykysnutý bochník rozdeľte na štyri rovnaké časti, ktoré vyvaľkáte na hrúbku 4 milimetrov. Zo štvrtinových výrezov sformujte rožky a nechajte ich 20 minút kysnúť, kým nenadobudnú dve tretiny konečnej veľkosti. Neľakajte sa pri rolovaní, že sa podobajú viac na ceruzky, ako pečivo, premena klope na dvere. Pätnásť minút pečenia pri teplote 180 °C zaistí dokysnutie, prepečenie striedky a jemný zlatistý povrch na každom z nich. Ak máte elektrickú rúru s teplovzdušným ohrevom, súčasne môžete upiecť na dvoch plechoch celú dávku. A to aj bez predhrievania. Presne ako z pekárne Nuž a výsledok? Neodolateľný. Pre istotu sme nevynechali hmotnostnú skúšku, ktorá hovorí o tom, že za rožok sa považuje tukové pečivo v predpísanom tvare s priemernou hmotnosťou nad 40 gramov. V našom prípade sme sa trafili do rozptylu od 45 do 60 s priemerom okolo päťdesiatky. Ak sa vám výsledok zapáčil, mali by ste vedieť, že ak mlieko nahradíte vodou, rovnakým spôsobom pripravíte chutné žemle, o ktoré sa stolovníci v domácnosti pobijú. Zdroj/http://zena.sme.sk/c/4256811/upecte-si-cerstve-rozky-zvladne-to-kazdy.html

Tiez sa Vam moze pacit