Recepty

Bleskové lístkové cesto

Bleskové lístkové cesto

SUROVINY

250 g hladkej múky
1/2 lyžičky soli
125 g masla, rozdeleného na 50 g + 75 g
cca 120 ml vody
múka na posypanie

POSTUP

Príprava cesta je pomerne rýchla a jednoduchá. Z múky, masla a vody si vypracujete mäkké cesto, ktoré rozvaľkáme a natierate ľahko zmäknutým máslom. Prekvapivo jednoduché a prekvapivo dobré. Cesto má úžasnú máslovú chuť i vôňu, je krásne krehké a chrumkavé. Zatiaľ som ho skúšala len na sladko, ale verím, že rovnaká spojenosť bude aj v slanom prevedení.
Múku preosejte do misy, pridajte soľ a premiešajte. Pridajte 50 g na kúsky nakrájaného masla a rukami alebo pomocou robota spracujte na posýpku. Vyskúšala som obe možnosti, ruky aj robota, oboje funguje rovnako 🙂
Začnite pomaly pridávať vodu a vypracujte mäkké cesto. Vodu pridávajte postupne, tak ako bude potrebné, vždy dobre zapracujte.
Zvyšných 75 g masla dajte do misky a nechajte ľahko povoliť v mikrovlnke. Maslo sa nesmie rozpustiť, len ľahko zmäknúť, tak aby išlo rozmazať lyžicou. Rozdeľte ho v miske na tri časti, tj. 3 x cca 25 g.

Cesto rozvaľkajte na ľahko pomúčenej ploche na obdĺžnik a rozmere cca 40 x 20 cm. Asi dve tretiny plochy rozvaľkaného cesta potrite tretinou zmäknutého masla (25 g). Dobre sa na roztieranie hodí lyžice.
Nenamazanú tretinu cesta prehnite do stredu a z druhej strany preklopte druhú časť cesta.
Cesto opatrne rozvaľkajte, opäť do obdĺžnika cca 40 x 20 cm a postup dvakrát zopakujte so zostávajúcim maslom.
Nakoniec cesto ešte niekoľkokrát zložte na tretiny a znovu rozvaľkajte na obdĺžnik. Stačí trikrát až štyrikrát. Počas váľanie podľa potreby ľahko posypávajte múkou a snažte sa na cesto príliš netlačiť.Hotové cesto dajte pred použitím stuhnúť asi na hodinu do chladničky alebo môžete zamraziť. Z receptu pripravíte cca 500 g lístkového cesta.
Zdroj:http://www.nejrecept.cz/recept/bleskove-listove-testo-r4717

You Might Also Like