Slané koláče

Báječne smotanovo – maslové pagáče

Potrebujeme:

Cesto 1:
500 g hladkej múky
3 tégliky smotany kyslej
3 žĺtky

Cesto 2:
250 g hladkej múky
500 g masla
soľ
1 vajce na potretie
sezam alebo hrubá soľ na posypanie

Z uvedených prísad spracujeme dve cestá. Na pomúčenej doske vyvaľkáme smotanové cesto, na to položíme maslové cesto, spolu prevaľkáme a poskladáme - preložíme tretinu cesta zľava doprava, na to zvyšnú časť cesta sprava doľava, potom zospodu nahor a na to zvrchu nadol – až nám vznikne kocka. Necháme odpočinúť 20 minút a ešte dvakrát prevaľkáme a poskladáme, vždy po 20 minútach. Potom vyvaľkáme a vykrajujeme pagáče, potrieme vajíčkom, posypeme napr. sezamom alebo hrubou soľou a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov.

Tiez sa Vam moze pacit